FOTO Recunoști aceste biciclete? Au fost recuperate de polițiști de la un hoț, dar până acum nu au fost revendicate de proprietari

De la începutul acestei luni, la nivelul IPJ Suceava au fost sesizate patru cauze de furt de biciclete. În toate cazurile poliţiştii au întocmit dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de furt. De asemenea, poliţiştii au documentat şi activitatea infracţională a unui tânăr de 16 ani din comuna Vama, bănuit de săvârşirea unor furturi de biciclete, de la acesta fiind recuperate mai multe asemenea mijloace de transport.
  • La 05.08.2017, ora 10.00, un bărbat din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a sesizat prin SNUAU 112 precum că persoane necunoscute au sustras din parcarea unui magazin din localitatea de domiciliu o bicicleta proprietate a soției sale, de 38 ani, din aceeași localitate, în valoare de 1.000 lei. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că bicicleta a fost sustrasă din parcarea magazinului, parcată neasigurată lângă suportul pentru biciclete.
  • La data de 08.08.2017, ora 20.09, poliția a fost sesizată prin S.N.U.A.U.112 de către o femeie de 77 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, cu privire la faptul că din locuința fiului ei, s-a sustras o bicicletă. La data de 08.08.2016, ora 20.00, s-a deplasat la imobilul fiului şi a observat lipsa unei biciclete lăsată anterior de fiul său intr-una din camere imobilului.
  • La 11.08.2017, ora 15.30, polițiștii Secției nr. 14 Poliție Rurală Vama au fost sesizați telefonic de către o femeie de 36 ani din comuna Vatra Moldoviței, despre faptul că în aceiași zi, în jurul orelor 11.00, a parcat bicicleta personală în fața unei pensiuni din Vatra Moldoviței, rezemată de gard, iar în jurul orelor 14.00, când a revenit nu a mai găsit-o, prejudiciul fiind de circa 300 lei.
  • La 16.08.2017, ora 03.00, Poliţia Mun. Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către un bărbat de 32 ani din mun. Suceava, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras bicicleta. La data de 15.08.2017, în jurul orelor 23:00, bărbatul s-a deplasat cu bicicleta personală într-o locaţie situată pe strada Calea Unirii, lăsându-și bicicleta afară, neasigurată și sprijinită de peretele clădirii. În jurul orei 01:10 când a ieșit a constatat lipsa acesteia. Prejudiciul a fost estimat la 700 lei.
Se remarcă faptul că furturile de biciclete au fost favorizate şi de lipsa oricăror elemente de asigurare. Mai mult, în niciunul din cazuri proprietarii nu au putut prezenta documente din care să rezulte caracteristicile bicicletelor, identificarea acestora fiind mult îngreunată.

De altfel, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc au ridicat în cadrul cercetărilor pe care le fac în dosarele penale şi două biciclete care nu au fost revendicate până în prezent de nicio persoană, motiv pentru care anexăm şi fotografii ale acestora pentru ca parţile vătămate să poată contacta poliţia şi să îşi poată recupera prejudiciile.















Totodată poliţiştii fac câteva recomandări pentru reducerea riscului victimal. In timp ce mersul pe bicicleta aduce multe satisfactii si beneficii pe toate planurile, exista totusi si cateva riscuri care intervin atunci cand detii o bicicleta: furtul bicicletei, accidentele din trafic, coliziunile cu pietonii, coliziunile cu alti biciclisti sau orice alt tip de accident aleatoriu.

Iata cateva sfaturi pentru a evita furtul bicicletei:
  • Alege un sistem antifurt cu protectie sporita: majoritatea bicicletelor sunt furate prin taierea cu un cleste a lantului de prindere. Pe piata exista, din fericire, sisteme antifurt care au o rezistenta mare si nu pot fi rupte/taiate cu usurinta. Chiar daca aceste sisteme antifurt sunt mai scumpe, te pot scapa de necazuri mai ales daca ai o bicicleta scumpa. 
  • Parcheaza bicicleta intr-un loc circulat. Desi, acest lucru nu este o garantie, riscul este mai mic, hotii evitand sa actioneze in astfel de situatii.
  • Nu iti parca bicicleta in scara blocului sau in curte. Nu ii subestima pe infractori! Cel mai sigur, o tii in casa. Conform statisticilor, majoritatea bicicletelor sunt furate din scarile de bloc.
  • Un ultim sfat: pastreaza factura, fa-i cateva poze bicicletei, noteaza-ti seria cadrului pentru a putea dovedi ca este a ta si pentru a ajuta si politia in procesul de recuperare. Cu seria cadrului, poti apoi sa verifici daca bicicleta ta nu cumva data spre vanzare in pietele din oras.
IPJ Suceava
    Mai nouă Mai veche