Criminalul polițistului Sorin Vezeteu a fost trimis în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BEŞA IOAN, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj cu referire la infracţiunea de omor calificat.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Victima V.C.S. lucra în cadrul MAI - agent şef adjunct de poliţie din cadrul SJPT Suceava – PPTF Suceava. În seara zilei de 20 iulie 2017, conform graficului întocmit de şeful său ierarhic, victima se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, fiind planificat de serviciu în intervalul orar 20:00 - 08:00.

În jurul orelor 20:30, în timp ce efectua singur serviciul de patrulare pe peronul staţiei CFR Burdujeni din mun. Suceava, a fost lovit cu un cuţit în zona cervicală într-un mod intempestiv şi fără niciun motiv de inculpatul Beşa Ioan.

Urmare a loviturii recepţionate, fiind totodată luat prin surprindere, victima a ales să o ia la fugă, pe peronul gării în speranţa că va scăpa de agresor şi va avea sprijin din partea colegilor săi. Inculpatul Beşa Ioan a pornit în urmărirea victimei, iar în momentul în care a ajuns-o, i-a aplicat din nou mai multe lovituri de cuţit pe suprafaţa corpului . În urma acestui val de lovituri, victima s-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit la sol, încercând însă fără succes să pulverizeze în aer şi nu în direcţia inculpatului spray-ul iritant lacrimogen pe care îl avea în dotare.

Inculpatul Beşa Ioan s-a aşezat peste corpul victimei şi i-a aplicat de sus în jos lovituri de cuţit în partea superioară a corpului, în special în zona toraco-abdominală.

În cele din urmă inculpatul a fost îmbrâncit şi apoi ridicat efectiv de pe victimă de către mai mulţi cetăţeni ce se aflau în apropiere, pe peronul staţiei CFR.

La faţa locului a sosit un echipaj de ambulanţă, personalul medical constatând decesul poliţistului aflat la datorie.

Inculpatul a fost imobilizat şi încătuşat de colegii victimei, fiind apoi introdus în sediul poliţiei TF aflat în incinta staţiei CFR.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie emis de SML Suceava, moartea victimei V.C.S. a fost violentă, fiind cauzată de şocul traumatico-hemoragic caracterizat prin multiple plăgi tăiate profunde la nivel cervical, toracic, abdominal și la nivelul membrelor. Leziunile provocate cu un corp înţepător – tăietor (cuţit) au fost fatale, între acestea şi deces existând o legătură de cauzalitate directă, necondiţionată.

Prin ordonanţa din data de 04 septembrie 2017, procurorul de caz a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului, din infracţiunea de ultraj cu referire la infracţiunea de omor în infracţiunea de ultraj cu referire la infracţiunea de omor calificat. La schimbarea încadrării juridice a faptei au fost avute în vedere mai multe criterii importante şi determinante cauzei, în condiţiile în care asupra victimei au fost exercitate cu sălbăticie un număr foarte mare (40) de lovituri de cuţit în zone vitale ale corpului, lovituri ce denotă ferocitatea acţiunii de ucidere prin procedee cauzatoare de suferinţe fizice prelungite şi de maximă intensitate. Se are în vedere şi faptul că la un moment dat deşi victima s-a prăbuşit la sol, inculpatul, fără milă şi-a continuat activitatea aplicându-i o ploaie de lovituri de cuţit în zona corpului.

Fapta inculpatului Beşa Ioan, care la data de 20 iulie 2017 în jurul orei 21:30, aflat într-un loc public din municipiul Suceava - staţia CFR Suceava şi având asupra sa un obiect tăietor-înţepător apt de a produce moartea (cuţit având lungimea totală de 23 cm, cu lama de 13 cm şi mânerul de 10 cm) a exercitat cu intenţie acte de violenţe grave, repetate şi de intensitate ridicată asupra victimei V.C.S. (agent şef de poliţie din cadrul SJPT Suceava – PPTF Suceava Nord, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu) aplicându-i multiple lovituri cu acel obiect în zone vitale ale corpului (un număr de 40 lovituri) cauzându-i leziuni grave ce în scurt timp au condus la decesul acesteia, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj cu referire la infracţiunea de omor calificat.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU

purtător de cuvânt,
PROCUROR ȘEF SECȚIE
Maria Cristina CIORNEI

Mai nouă Mai veche