Controale la Dorna Lactate și Albalact după alerta cu Salmonella

Două unități de prelucrare a laptelui din județul Suceava, ce fac parte din grupul francez Lactalis, vor fi verificate de inspectorii sanitari, după ce a apărut alerta cu existența bacteriei Salmonella Enterica în unele formule de lapte praf pentru bebeluși produse în fabricile acestei companii, a declarat marți șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Sebastian Jureschi.El a spus că în ziua în curs se va deplasa la cele două unități ale Lactalis din Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, respectiv Dorna Lactate și Albalact.

''Au apărut niște loturi infestate cu Salmonella. În județul nostru avem cele două fabrici, Albalact care face parte din grupul Lactalis, de la Cîmpulung, și Dorna Lactate, tot din grupul Lactalis. Azi ma deplasez și la Cîmpulung și la Vatra Dornei. Telefonic am luat legătura ieri (n.red.—luni) cu ambele fabrici și mi-au spus că la Dorna nu există deloc lapte praf, iar la Cîmpulung Albalact doar ambalează lapte praf provenit din Germania, Polonia și Irlanda, nicidecum din Franța, care vine cu toate buletinele de analiză necesare produsului și ei doar îl ambalează (...) Mai multe de detalii nu vă pot spune, după vizita de astăzi (n.r.—marți) din ambele locații voi ști mai multe'', a spus Jureschi.

La rândul său, inspectorul șef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, medicul epidemiolog Florin Sădean, a spus că, până în prezent, nu s-a primit nicio notificare, dar Ministerului Sănătății s-a autosesizat și a dispus verificări la fabricile de prelucrare a laptelui din grupul Lactalis, pentru a se vedea dacă există formule de lapte praf pentru copii din loturile incriminate.

Totodată, el a spus că este exclusă posibilitatea ca aceste produse să poată fi oferite spre comercializare în farmacii și supermarketuri și, de aceea, inspectorii sanitari suceveni vor face verificări în acest sens.

''Noi loturile le-am primit pe mail și pot fi găsite și în farmacii sau în supermarketuri (...) Vom face controale și acolo (...) probabil că va apărea și pe sistemul de alertă rapidă, dar până la ora asta nu a apărut'', a mai spus Sădean.

România nu se află pe lista de distribuție a produselor alimentare cu destinație nutrițională specială (lapte praf formulă pentru bebeluși), contaminate cu Salmonella Enterica, a informat marți Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

"Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a primit o nouă notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, prin care Punctul Național de Contact al Sistemului din Franța a informat oficial că România nu se află pe lista de distribuție a produselor alimentare cu destinație nutrițională specială (lapte praf formulă pentru bebeluși), contaminate cu Salmonella Enterica", se specifică într-un comunicat al ANSVSA, remis marți AGERPRES.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, preciza luni că România nu a primit nicio notificare oficială cu privire la retragerea unor loturi de lapte praf produse de compania franceză Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, iar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcțiune și în câteva minute știa toată Europa ce se întâmplă.

Potrivit Reuters, Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Combaterea Fraudelor (DGCCRF) a transmis duminică că a interzis vânzarea și a cerut retragerea acestor produse exportate în Europa, Africa și Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia și Peru.

Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării și i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor și să oprească vânzările și exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franței, din 15 februarie, a informat DGCCRF.

Anunțul vine după ce, în 3 decembrie, autoritățile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, toți cu vârsta sub șase luni, au fost infectați cu bacteria salmonella.

Săptămâna aceasta au fost raportate cinci noi cazuri de infecție cu bacteria salmonella.

Purtătorul de cuvânt al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri și a dat asigurări că orice bacteria salmonella este distrusă dacă se fierbe laptele două minute.

În România, Lactalis este lider de piață, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact și Covalact.
Mai nouă Mai veche