VIDEO Polițistul Sorin Vezeteu, decorat post-mortem cu emblema de onoare a Poliției Române

Emblema de onoare a Poliţiei Române a fost acordată subinspectorului de poliţie post-mortem Sorin Constantin Vezeteu, din cadrul Poliţiei Transporturi Suceava, căzut la datorie în cursul anului 2017.

Distincţia a fost înmânată, joi, de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, soţiei poliţistului, Elena Vezeteu, agent de poliţie la IPJ Suceava, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Cercul Militar Naţional.



„Uniforma Poliţiei Române este într-o perfectă rezonanţă cu umanitatea şi atunci când eşti om ai, bineînţeles, şi emoţii. Şi eu zic că momentul de astăzi demonstrează încă o dată că Poliţia Română este într-adevăr o mare familie şi că în astfel de momente emoţionante, când se nasc sentimente şi se împărtăşesc între noi, tocmai asta arată - că ştim să le trăim împreună aşa cum ştim să traversăm şi momente mai puţin emoţionante decât cele de astăzi. (...) Poliţia are forţa să împărtăşească şi durerile, dar şi să se bucure de reuşitele fiecăruia. M-am bucurat s-o revăd astăzi pe Elena Vezeteu, pe cei doi copii - Demis şi Ariana - şi vreau să le spun încă o dată, în special lor, că tatăl lor este un erou de care ei trebuie să fie mândri. La fel cum şi noi trebuie să fim mândri, pentru că avem obligaţia şi datoria să ne cinstim şi să ne omagiem eroii căzuţi la datorie din Poliţia Română”, a declarat ministrul Carmen Dan.

La Gala "Poliţistul anului" din acest an s-au acordat distincţii la următoarele categorii: "Ordine şi Siguranţă Publică", "Investigarea şi Combaterea Criminalităţii", "Combaterea Criminalităţii organizate", "Suport Operativ", "Suport misiuni şi activităţi" şi "Premiul special".

Câştigătorii premiului la categoria "Siguranţă Publică" sunt agent principal de poliţie Dragoş Ciobotariu de la IPJ Vrancea şi agent principal de poliţie Mihai Tudor Alexandru din cadrul aceleiaşi unităţi de poliţie. Poliţiştii au intervenit în urma unei sesizări la 112 prin care se anunţa că un autoturism se află în albia râului Putna. Ei au identificat maşina răsturnată, din care au scos o femeie care era pe cale să se înece.

La aceeaşi categorie au fost premiaţi agentul şef principal de poliţie Valentin Armeanu de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Constanţa şi agentul principal de poliţie Radu George Daniel Malancă din cadrul aceleiaşi structuri. Cei doi poliţişti, care se aflau în timpul serviciului, au intervenit şi au salvat o femeie din apele Canalului Dunăre - Marea Neagră.

Unul dintre câştigătorii premiului "Poliţistul Anului" la categoria "Investigarea şi Combaterea Criminalităţii" este comisarul-şef de poliţie Răzvan Alexandru din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române. Acesta a cooperat cu autorităţile judiciare din străinătate, iar în urma activităţilor de investigaţie s-a reuşit identificarea şi arestarea, pe teritoriul altor state, a mai multor persoane căutate pentru săvârşirea de infracţiuni grave (una dintre aceste persoane făcea parte din lista EUROPOL a celor mai căutaţi infractori).

La aceeaşi categorie a primit premiu şi inspectorul de poliţie Luca Georgian Alexandru din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a IGPR. El a contribuit semnificativ la rezultatele obţinute de structura din care face parte, a participat activ în cadrul unor anchete complexe, între care şi operaţiunea "Diplome de licenţă fără studii", în care au fost efectuate aproximativ 100 de percheziţii, au fost audiate peste 200 de persoane şi au fost confiscate sume importante de bani.

Câştigătorul la categoria "Combaterea Criminalităţii Organizate" a fost comisarul-şef de poliţie Radu Ciprian Pârvan Rus din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime. Poliţistul a investigat activitatea unui grup infracţional care a încercat introducerea în ţară, prin Portul Constanţa, a unui container în care au fost identificate 14 milioane de ţigarete de contrabandă, în valoare de aproximativ 2,8 milioane de euro.

Câştigător al distincţiei "Placheta de onoare a Poliţiei Române" la categoria "Investigarea şi Combaterea Criminalităţii" a fost desemnat Serviciul Grupuri Infracţionale Violente din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Colectivul s-a remarcat prin soluţionarea unor dosare complexe. Activităţile desfăşurate au condus la destructurarea unor grupuri infracţionale.

Un alt câştigător al aceleiaşi distincţii este şi Biroul de Investigaţii Complexe din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Poliţiei Capitalei. Principalele rezultate obţinute s-au concretizat în soluţionarea a peste 80 de dosare penale. În cauze au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 30 de milioane de euro.

De asemenea, la categoria "Combaterea Criminalităţii Organizate", "Placheta de onoare a Poliţiei Române" a fost acordată Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti. Acest serviciu s-a evidenţiat prin destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate, care aveau drept scop exploatarea sexuală a 80 de tinere în Marea Britanie, Elveţia, Germania, Cehia, Belgia şi Spania. În urma cooperării cu structurile judiciare din celelalte state, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a 50 de suspecţi şi au fost dispuse măsuri asigurătorii de peste două milioane de euro.

La categoria "Suport Operativ" unul dintre câştigătorii premiului "Poliţistul anului" este comisarul de poliţie Adrian-Constantin Hubca de la Institutul Naţional de Criminalistică. Poliţistul s-a evidenţiat prin efectuarea a numeroase expertize criminalistice în domeniul geneticii judiciare. Între activităţile pe care le-a desfăşurat s-a remarcat instrumentarea unor infracţiuni comise cu violenţă, precum şi participarea la cercetarea la faţa locului în cauza omorului deosebit de grav de la Maramureş, a cărui victimă a fost un agent de poliţie.

Tot la această categorie a fost premiat şi agentul principal de poliţie Eugen Sin din cadrul Dispeceratului Poliţiei Oraş Rupea al IJP Braşov. Poliţistul, care se afla în timpul liber, a salvat o familie care plonjase cu maşina într-un lac. Soţul, soţia şi fetiţa lor de trei ani au avut nevoie de manevre de resuscitare, care au fost efectuate de poliţist.

La categoria "Suport Misiuni şi Activităţi" printre câştigători se numără Direcţia de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi structurile teritoriale de comunicaţii şi tehnologia informaţiei. Aceste structuri asigură accesul în timp real la informaţii, pentru îndeplinirea atribuţiilor operative, atât ale structurilor poliţiei, ale altor structuri MAI, precum şi ale altor instituţii.

"Placheta de onoare a Poliţiei Române" la categoria "Suport Operativ" s-a acordat Serviciului Criminalistic al IPJ Cluj pentru organizarea Laboratorului de Expertiză a Imaginilor, prin care au fost efectuate sute de planşe fotografice şi zeci de rapoarte de constatare criminalistică, precum şi realizarea unei aplicaţii care îi ajută pe poliţişti la examinarea imaginilor de pe camerele de supraveghere.

Aceeaşi distincţie a fost acordată Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Cluj. Pe plan internaţional, poliţiştii din cadrul acestei unităţi au fost incluşi într-un grup de lucru - Joint Investigation Team -, pentru furnizarea de produse analitice folosite în combaterea unor infracţiuni transfrontaliere.

Şi Brigada de Operaţiuni Speciale Timişoara a primit aceeaşi distincţie. Poliţiştii acestei structuri au desfăşurat sute de operaţiuni, între care şi cea prin care s-a identificat o adresă unde a fost descoperită peste o tonă de canabis, ulterior fiind identificată în apropiere şi o cultură foarte mare de canabis.

Comisarul-şef de poliţie Adnana Roberta Ilie din cadrul Serviciului Cabinet IPJ Cluj a primit distincţia "Îndeplinirea în condiţii deosebite a misiunilor încredinţate". În calitate de ofiţer de relaţii internaţionale şi Schengen, poliţista s-a remarcat prin scrierea şi câştigarea unui proiect de mare amploare - "Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea eficientă a energiei pentru sediul Poliţiei Judeţene Cluj şi a unei Unităţi Militare din Cluj-Napoca".

La Gala "Poliţistul Anului" a fost prezent şi procurorul general al României, Augustin Lazăr.

AGERPRES
Mai nouă Mai veche