Pesedistul Popa îl instalează pe plagiatorul Beurean șef al comisiei Medicină a CNATDCU, instituție care analizează plagiatele



Ministrul PSD al Educației, Valentin Popa, îl vrea pe plagiatorul Mircea Beurean în conducerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Beurean ar urma să preia chiar președinția comisiei de specialitate Medicină din  instituția care are rolul să analizeze plagiatele. Prevederea face parte dintr-un ordin pus de Popa în dezbatere publică.

Ministrul Educației din Guvernul PSD-ALDE propune ca fostul ministru al Sănătății din guvernul Cioloș, Achimas-Cadariu Patriciu-Andrei să fie vicepreședinte al comisiei de Medicină. De asemenea, ministrul scoate experții străini din conducerea CNATDCU și realizează modificări importante în comisiile care stabilesc ce criterii trebuie să respecte tinerii pentru a ajunge profesori universitari, validează sau nu o teză de doctorat și dau verdictele de plagiat, scrie hotnews.ro.

Trebuie amintit faptul că fostul ministru al Sănătății din perioada 2003 – 2004, Mircea Beuran, a fost implicat în primul scandal amplu de plagiat din România. Beuran a fost găsit vinovat de plagiat de către o comisie Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din București. Comisia de anchetă a stabilit în 2003 că Mircea Beuran a plagiat o lucrare publicată în Statele Unite și a propus desfacerea contractului de muncă, potrivit Ziarul de Iași. După acuzații, Beuran a demisionat din funcția de ministru al Sănătății.

În ceea ce îl privește pe Patriciu Achimaș Cadariu, propus ca vicepreședinte al Comisiei de Medicină, acesta s-a evidențiat în perioada guvernării Cioloș, din 2016, după ce a demisionat din funcția de ministrul al Sănătății, în contextul scandalului  privind dezinfectanții diluați din spitale, fiind acuzat că mințit într-o conferință în care a spus că nu poate publica lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme (detalii aici).

Un alt caz de plagiat, Ramona Lile, de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad este propusă de ministrul Educației pentru CNATDCU, ca membră a comisiei de specialitate, la Inginerie industrială și management. În cazul său, Consiliul Național de Etică a constatat în 2012 că a plagiat (Decizia aici). 

La rândul său, după preluarea mandatului pesedistul Valentin Popa a fost acuzat de jurnalista Emilia Șercan de plagiat în trei articole științifice. Detalii aici.
Mai nouă Mai veche