Zilele Culturii Polone: „Mai aproape unii de alții”, 14-16 septembrie 2018

De 20 ani Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul veacurilor înțelese în sens larg, precum și manifestări culturale. Din anul 2006 un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Solonețu Nou în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România, precum și vecinii români și alte minorități.

Ediția a 20-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 14 septembrie, la ora 9:30, la Muzeul de Istorie din Suceava cu deschiderea oficială și vernisajul expozițiilor. „Poloneze și româncele care au schimbat lumea” – este o expoziție excepțională pregătită de Institutul Polonez din București cu ocazia Centenarului redobândirii Independenței Poloniei și Marii Uniri a României. Anul 1918 este și momentul când femeile poloneze au obținut drept de vot. Expoziția prezintă 34 de femei excepționale – poloneze și românce, care au avut curaj și determinare să schimbe țara lor, Europa și întreaga lume. Au luptat pentru drepturile femeilor, au schimbat fața societății lor, au fost pioniere ale progresului, educației, artei, au atins rezultate deosebite în sport, au făcut fapte eroice. Datorită lor, lumea de astăzi este mai bună și mai frumoasă.

Expoziția „RO mania” este o expoziție de fotografie care prezintă imaginea subiectivă a României a lui Władysław Kubień – polonez din regiunea Transolza (locuita de numeroasă diaspora poloneză) în Republica Cehă – artist plastic, grafician, sculptor și fotograf, care în repetate rânduri a vizitat România în calitate de participant la Zilele Culturii Polone, instructor la atelierele și taberele artistice din satele poloneze din Bucovina, dar și în calitate de artist, cu lucrările sale la multe expoziții din multe locuri din România. Această țară, locuitorii ei, natura și monumentele ei l-au fascinat și inspirat de ani. Władysław Kubień ne invită într-o „călătorie” prin România așa cum a cunoscut-o, îndrăgit-o și văzut-o prin obiectivul aparatului său și pe care o poartă în sine de ani.

După deschiderea expozițiilor vă invităm la prezentarea imaginii unei femei excepționale și a unui om frumos – Maria Lesiecka – la 10 ani de la moartea sa, născută în Bucovina, implicată în timpul celui de-Al II-lea Război Mondial în conspirația antihitleristă, antisovietică, curier și traducător, iar după război represionată de autoritățile comuniste.

Simpozionul internațional intitulat „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României” va începe în sălile de conferință ale Muzeului de Istorie cu secțiunea dedicată anului 1918 în România și Polonia, urmată apoi de două zile de dezbateri ale istoricilor, lingviștilor, etnografilor, istoricilor culturii. Pe 15 septembrie, după-amiază, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România.

Tot în aceeași zi, la ora 13.30 invităm locuitorii Sucevei la un moment polonez pe esplanada Casei de Cultură. Va evolua Fanfara de Tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa în regiunea Małopolska înființată în 1933. Înfrumusețează sărbătorile naționale în timpul cărora prezintă repertoriul oficial cu defilare, interpretează și muzică de film, muzică big band și muzică clasică. Șeful orchestrei este Robert Pustuła, iar dirijor Paulina Smaciarz. Participarea orchestrei la Zilele Culturii Polone a fost posibilă cu ajutorul Consiliului Voievodatului Małopolska din Polonia.



Ziua de 16 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblului „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor, a Fanfarei de Tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa în regiunea Małopolska și a trupei „Pieczarki” din regiunea Żywiec-ului care prezintă un dinamic folk rock muntenesc (http://pieczarki.art.pl/). Vă invităm să vă întâlniți cu Polonia și diaspora poloneză din România, dar și cu folclorul, muzica și bucătăria poloneză.

În timpul Zilelor Culturii Polone vom găzdui reprezentanți ai Senatului Poloniei, Ambasadei R.P. la București și ai Institutului Polonez din București, pe reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava, precum și reprezentanți Consiliului Județean a Voievodatului Małopolska.
Mai nouă Mai veche