Concursul Capture The Flag, la USV

În perioada octombrie-noiembrie 2018, Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a organizat, împreună cu partenerii săi, cea de a treia ediție a concursului studențesc în domeniul securității informatice, CTF-USV 2018 (Capture The Flag), http://ctf.usv.ro.

Dupa o etapă de calificari, care a avut loc în perioada 25-26 octombrie 2018 şi la care au participat 30 de echipe de la 11 universităţi din Romania, Republica Moldova şi Ucraina, au fost selectate 10 echipe finaliste care au concurat în cadrul competiţiei on-site, ce a avut loc în intervalul 22.11-23.11.2018. Platforma de concurs a fost disponibilă pentru concurenţi continuu, timp de 24 de ore.

Competiţia a constat în rezolvarea unui număr de probleme de securitate informațională, cu dificultate progresivă, urmată de găsirea unor coduri (flags) prin penetrarea unor aplicații web sau sisteme cu vulnerabilități induse. Concurenții utilizează soluții de investigare diverse, într-un mediu virtual gazduit pe o platformă informatică dedicată. Fiecare problemă rezolvată aduce un punctaj, astfel încât, după finalizarea probelor, este generat automat un clasament. Punctajul final este validat după analiza rapoartelor elaborate de echipe. Pregatirea problemelor de concurs și evaluarea rezultatelor obținute este asigurată imparțial, de parteneri din mediul economic cu experiență în domeniul securității informaționale, co-organizatori ai manifestării.

Vineri, 23.11.2018, la ora 14:00, în prezenţa conducerii Universităţii, a avut loc festivitatea de premiere. O echipa a Universitatii „Ştefan cel Mare” din Suceava a ocupat locul II. Aceasta a fost formată din următorii studenţi ai Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor: Alexandru Duduman, Sebastian Pamparău, Cristian Hreniuc şi Alexandru Dascălu.

Concursul a fost organizat de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, împreună cu parteneri din mediul economic, Safetech Innovations Bucureşti şi Assist Software Suceava. De asemenea, concursul a beneficiat de sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, al Netcom Active Suceava şi al Cisco România.

Mai nouă Mai veche