ISU Suceava atrage atenția că sobele și coșurile de fum neverificat pot provoca adevărate tragedii

Reamintim cetățenilor că incendiile produse în sezonul rece s-au soldat an de an cu  pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectând în special  persoanele în vârstă sau singure, şi au avut la origine de cele mai multe ori neglijenţa umană.

Principala cauză de izbucnire a acestor incendii o constituie instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlanele şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp.

Coşurile, burlanele trebuie obligatoriu verificate, curăţate şi reparate premergător sezonului rece sau ori de câte ori este nevoie. În podurile caselor, coşurile de fum trebuie obligatoriu tencuite pentru a nu prezenta fisuri pe unde ar putea pătrunde scântei, care pot fi surse de aprindere dacă în zona lor sunt materiale combustibile. De asemenea, se recomandă izolarea coşurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 cm.

Țineți cont de aceste sfaturi, vă pot proteja familia și bunurile dumneavoastră!

ISU Suceava
Mai nouă Mai veche