FOTO La Suceava se construiește Turnul Unirii, un omagiu pentru eroi și foștii deținuți politici

La Suceava se construieşte Turnul Unirii, unul dintre cele mai impozante monumente construite în Bucovina cu ocazia Centenarului. Turnul va avea 21 de metri înălţime, iar pe cele trei faţete se regăseşte Sfânta Treime şi cele trei Ţări Româneşti. Construcţia turnului a început anul acesta, cu bani din donaţii, sponsorizări şi sume de la buget.



Un turn al Unirii, de 21 de metri înălţime se construieşte la Suceava, fiind unul dintre cele mai impozante monumente construite în Bucovina cu ocazia Centenarului. Acesta face parte dintr-un ansamblu de monumente, unice în ţară prin arhitectură, care cuprind o biserică închinată Maicii Domnului, un muzeu şi grupul statuar Sfinţii Martiri Brancoveanu.

„Întreg ansamblul In Memoriam este dedicat eroilor, nu numai foştilor deţinuţi politici din fosta închisoare comunistă, astăzi Palatul de Justiţie din Suceava care se află vis-a-vis. Am construit acest monument din respect nemărginit pentru eroii neamului şi din iubire pentru ţara mea. Aceste sentimente mi-au fost sădite încă din copilarie de familia tatălui meu care a trăit în Transilvania şi care a luptat pentru propăşirea idealului naţional. Bunicul meu, preotul Constantin Vârlan, a infiinţat prima parohie ortodoxă în Halmeu, suportând în 1940 acţiunile revanşarde ale locuitorilor maghiari. De multe ori, tata şi surorile lui îmi spuneau că au supt românismul la sânul mamei lor. Astfel, m-am simţit dator să continui misiunea de recunoştinţă şi dragoste pentru ceea ce suntem şi va trebui să fim”, a declarat preotul Viorel Ioan Vârlan, directorul fundaţiei care se ocupă de turn.



Construcţia turnului a început anul acesta, cu bani din donaţii, sponsorizări şi sume de la buget, fiind realizate 30% din lucrări. Conducerea fundaţiei vrea ca Turnul Unirii să fie inagurat anul viitor, pe 10 septembrie, data când la Saint Germain en Laye s-a recunoscut unirea Bucovinei cu Ţara Mamă.

„Turnul este construit în proporţie de 30%. El va avea 21 de metri înălţime, va avea trei faţete simbolizând Sfânta Treime şi cele trei Ţări Româneşti. Precum Sfânta Treime este unită şi nedespărţită aşa cele trei faţete reprezintă cele trei ţări româneşti nedespărţite, având aceeaşi identitate, limbă şi viitor comun. La bazele turnului s-a construit o capelă pentru slujbele de pomenire a eroilor, precum şi un modern lumânărar în care să se aprindă lumina recunoştinţei. În turla monumentului se vor pune trei clopote şi o staţie, care să vestească în fiecare zi, la ora 12, realizarea de veacuri a românilor şi îndemnul de unire prin melodia <Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română>. Până în prezent s-a făcut o treime din lucrare şi s-au cheltuit 120.000 lei, investiţia totală ajungând la 300.000 lei. În interiorul Turnului Unirii vor fi amenajate scări şi se va putea urca până în vârf, de unde se va putea vedea foarte frumos tot oraşul Suceava”, a spus preotul Viorel Ioan Vârlan.



Construcţia Ansambului Arhitectural In Momoria a început în anul 1996, după ce s-a hotărât ridicarea unui ansamblu lângă fostele gropi comune de lângă închisoarea politică de la Suceava.

„Ansamblul cuprinde o biserică închinată Maicii Domnului cu o pictură aparte, pardoseală unică prin cromatica sa şi mozaicuri de o sensibilitate rară. Stranele bisericii sunt de asemenea unice, amintind de vechile jilţuri ale boierilor moldoveni. La subsol se află sala muzeu care are şi destinaţie culturală. Tot în cadrul acestui ansamblu se află şi grupul statuar Sfinţii Martiri Brancoveanu a lui Ginete Santha, grup ce reprezintă familia marelui domnitor martir şi care se află pe axa de apus a bisericii. Ea a fost amplasată în cadrul acesta, după ce, în 1992, Constantin Brancoveanu a fost canonizat împreună cu cei 4 fii ai săi şi cu sfetnicul Ianache”, a mai spus preotul Viorel Ioan Vârlan.

Mai nouă Mai veche