Trei firme din Suceava și Neamț au fost amendate cu 500.000 de euro pentru că au trucat licitațiile organizate de Direcția Silvică Neamț


Trei firme din județele Suceava și Neamț au fost amendate cu 500.000 de euro de Consiliul Concurenței după ce ar fi trucat licitații pentru valorificarea lemnului fasonat.

Consiliul Concurenței a sancționat trei companii cu amenzi totale de 2.315.077 lei, adică aproximativ 500.000 de euro, pentru trucarea unei licitații derulată de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

În cadrul investigaţiei declanşate la sfârşitul anului 2016, Autoritatea de Concurență a constatat că Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL au stabilit preţurile ofertelor cu care au
participat la licitația în plic închis pentru 94 de loturi de lemn fasonat.

Licitația publică în plic închis este tipul de licitație pe parcursul căreia părțile participante
trebuie să păstreze confidenţialitatea prețului oferit pentru bunul licitat. Prin realizarea acestei înţelegeri, cele trei companii nu şi-au mai stabilit independent comportamentul în cadrul licitaţiei, eliminând concurenţa dintre ele.

Forestar SA a fost amendată cu 1.439.069 de lei, Nico-Paul SRL a primit o sancțiune de 410.696 de lei, iar Saniral SRL a primit o amendă de 465.313 lei.

Toate cele 3 companii au recunoscut participarea la fapta anticoncurențială și au beneficiat de reducerea cu 15% din nivelul de bază al amenzii.

Consiliul Concurenței are în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile Silvice Alba şi Hunedoara.

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, KronospanRomania SRL, Kronospan Sebeş SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL.
Mai nouă Mai veche