Tânăr încarcerat în arest pentru că a intrat în locuința mamei sale deși avea interedicție


În anul 2018, la nivelul județului Suceava, instanțele au emis 108 ordine de protecție. De asemenea, începând cu 28.12.2018, în baza modificărilor legislative, polițiștii pot emite pe loc ordine provizorii de protecție. De la începutul anului, polițiștii au emis peste 30 de ordine provizorii de protecție.
Atragem atenția că nerespectarea ordinului de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.

La data de 01.03.2019, ora 10:30, un tânăr de 27 ani, din com. Valea Moldovei, pe numele căruia Judecătoria Gura Humorului a emis în data de 27.02.2019 un ordin de protecție pe un termen de 6 luni, a fost identificat în locuința unde a locuit până la emiterea ordinului de protecție, în care locuiește mama sa, prin aceasta încălcând obligațiile de a păstra o distanţă de minim 200 metri faţă de reclamantă.
În cauză a fost întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de „nerespectarea hotărârii judecătorești” și s-a luat măsura reținerii pentru 24 ore, a suspectului de 27 de ani, măsură confirmată de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, fiind introdus în arestul I.P.J Suceava.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019.
Mai nouă Mai veche