Festivalul internațional Video ART pentru adolescenți - Ediție de „colecție”

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional Video ART debutează începând cu ziua de astăzi și va derula pe parcursul celor patru zile, activități antrenante, în același spirit dinamic cu care participanții s-au obișnuit de la edițiile anterioare.

Ediția curentă aduce cu sine câteva noutăți, pe care organizatorii, Colegiul Național „Petru Rareș” și Asociația cultural-educativă Clubul Video ART a elevilor de la acest liceu, le-au gândit, în dorința de a atinge un standard cât mai performant al formatului de festival.

În primul rând a fost adăugată o secțiune dedicată studenților până în 20 de ani, care studiază la alte facultăți, decât cele cu profil cinematografic, iar secțiunea internațională, dedicată tinerilor din alte țări, a suferit unele modificări, pentru a permite participarea la festival și a celor care nu pot veni pe perioada festivalului, la Suceava.

Statistic ediția din acest an cunoaște cea mai numeroasă participare, în primul rând a filmelor din străinătate, a căror număr a crescut aproape exponențial. În 2017 au participat patru țări cu 5 filme, în 2018, cinci țări cu 15 filme, iar la ediția curentă s-au înscris în competiție, nu mai puțin de 27 filme din Austria, Belgia, Luxemburg, Macedonia, Rusia, Spania, și Ucraina. La acestea se adaugă peste 30 de filme din țară. În urma nominalizării, participă un număr de 20 de echipaje, la cele două secțiuni, Film de scurtmetraj și Spot publicitar cu impact social.



Festivalul internațional Video ART este singurul festival din România acreditat internațional de către Uniunea Internațională a Cinematografiei de Amatori(UNICA), organizație mondială, aflată sub jurisdicția UNESCO și atrage, an de an, tot mai mulți competitori, datorită formatul original, unic în Europa, pe care îl are, respectiv, impunerea unei etape finale, de tip competiție, în cadrul căreia tinerii participanți trebuie să-și demonstreze calitățile de cineast, în contextul realizării unui scurtmetraj la fața locului, pe o temă dată de juriul festivalului.

Activitățile festivalului vor debuta astăzi, 6 iunie, la orele 18,00 în Aula Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, și vor continua până duminică, 9 iunie, când participanții vor pleca către casă, unii dintre aceștia cu premii importante, oferite cu generozitate de către Centrul Cultural Bucovina, unul din partenerii noștri constanți. Unul dintre premiile mult râvnite îl reprezintă celebra Medalie UNICA, acordată de Uniunea Internațională a Cinematografiei de Amatori.

În organizarea evenimentului, în egală măsură este implicată și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prin sprijinul logistic de specialitate. Întreaga manifestare este derulată prin finanțarea Consiliului Județean Suceava.

Mâine, 7 iunie va avea loc proba de film, ce se va derula într-o serie de locații stabilite de organizatori, prin consultare cu juriul festivalului.


Prof. Viorel Ieremie,
Colegiul Național „Petru Rareș”, Suceava

Președinte Asociația cultural-educativă Clubul Video ART
Mai nouă Mai veche