Tren InterCity cu 140 km/h pe linia Suceava - București, promisiune neverosimilă a șefului CFR Infrastructură



​CFR Infrastructură spune că au fost eliminate de la început de an peste jumătate dintre restricțiile de viteză din rețea, iar în noiembrie nu va mai fi niciuna între București și Suceava, urmând a fi terminat și podul la care se lucrează de câțiva ani, lângă Ploiești. Constantin Axinia spune că așteaptă introducerea unui tren InterCity.

CFR Infrastrcutură derulează un program de ridicare a restricțiilor de viteză către Moldova, dar și pe regionala Cluj, fiind nevoie de un astfel de program, din moment ce în rețea erau aproape 1.000 km sub restricții, transmite Hotnews.

Din 490 de restricții de viteză câte erau la început de an acum au rămas 210, iar scopul este ca ele să fie eliminate până la începutul anului viitor, spune Constantin Axinia, șeful companiei. De precizat că asta nu înseamnă că nu vor mai fi deloc restricții: în general apar mereu altele. În plus, rămân multe restricții în zona șantierelor din Ardeal unde au fost însă eliminate o parte dintre restricțiile din zone precum Simeria.

Viteza medie a trenurilor de pasageri este de 44 km/h, iar cea a trenurilor de marfă, d3e 16 km/h. Cele mai rapide secții sunt București - Constanța (82 km/h) și București - Câmpina (81 km/h).

În perioada 2011-2018, conform informaţiilor din rapoartele de activitate ale CFR SA, numărul restricţiilor de viteză a variat, cele mai multe restricţii de viteză fiind înregistrate în anul 2016 şi cele mai puţine în 2015 (524, respectiv 375).

București - Suceava, promisiunea zero restricții

Din noiembrie nu vor mai exista restricții de viteză între București și Suceava și nici restricții majore pe regionala Cluj (dar rămân cele tehnologice). Pe culoarul pe care se lucrează de la Timișoara la Brașov vor mai fi doar restricții tehnologice, mai spune Axinia.

Șeful CFR SA a spus că, după mai bine de trei ani, va fi terminat podul de la Ploiești, la finalul acestei luni. Din cauza acestei lucrări trenurile fac și peste 20 minute pe cei 8 km dintre Brazi și Ploiești Sud.

”Am notificat toți operatorii de transport de călători și de marfă că am ridicat restricțiile și așteptăm să vină cu propuneri și vă spun că aștept ca cineva să vină să punem un Intercity pe calea ferată română, pe București - Suceava, dar și pe alte rute”. De precizat că sunt patru ani de când nu mai există trenuri Intercity în rețea noastră, dar trebuie spus că tarifele la aceste trenuri erau în medie cu 40% peste cele la IR.

De exemplu cu un InterCity, pe București - Suceava timpul de călătorie ar fi cu o oră și 20 de minute mai scurt decât în prezent, iar cu un IR va fi cu o oră mai scurt. CFR SA informa în septembrie că, după mulți ani în care restricțiile de viteză au prelungit durata călătoriei de la București la Suceava până la 6 ore și jumătate, începând cu noul mers al trenurilor, timpul de circulație dintre București și Suceava (447 km) se va reduce la 5 ore și 30 de minute, pentru trenurile de călători.
Mai nouă Mai veche