Ministrul Sănătății: 10-20% dintre românii care au venit în țară ar fi putut fi infectați fără a prezenta simptome și ar fi putut transmite boala


Ministrul Sănătății Nelu Tătaru afirmă că aproximativ 10-20% dintre românii care au venit în țară ar fi putut fi infectați fără a prezenta simptome și ar fi putut transmite boala. Tătaru estimează că la Suceava, care este zona cea mai afectată din România, pot exista până la 1000 de bolnavi asimptomatici „care pot fi foarte buni transmițători” ai bolii. 

Întrebat câte persoane din populația României ar putea fi infectate, față de raportările oficiale, în condițiile în care studiile arată că există persoane care nu prezintă simptome dar care sunt contagioase, ministrul Sănătății spune că la Suceava pot exista până la o mie de bolnavi care, fără a prezenta simptome, transmit boala.

„Putem prognoza sau putem estima un număr de persoane. De exemplu, la Suceava putem prognoza că până în 6-700, până într-o mie de cazuri sunt cele care nu sunt diagnosticate, având forme asimptomatice sau forme foarte ușoare și pot fi foarte buni transmițători. În contextul care suntem în acest moment, să spunem un 10-20% din cei care au venit pot fi cei care sunt infectați și care nu au simptome în acest moment. Având în vedere perioada de când au venit, este acea perioadă de 14 zile în care și-au produs boala. Sunt imuni în acest moment, nu mai transmit, dar au transmis până acum”, a afirmat Nelu Tătaru într-un interviu acordat sâmbătă Digi 24, scrie News.ro.

Tătaru a spus că în ultima perioadă au intrat în țară 200.000 de români și că autoritățile se așteaptă ca încă pe atât să se întoarcă acasă până la Paști.

„Au venit peste 200.000 de conaționali până în acest moment și ne așteptăm la încă 200.000 până în sărbătorile pascale” a afirmat ministrul Snătății.

Acesta a precizat că prin lipsa lor, românii din străinătate pot limita răspândirea virusului.

În prezent, capacitatea de testare între 1500 și 2000 de persoane pe zi, iar autoritățile fac demersuri pentru creșterea capacității de testare.

„Sperăm să mergem spre 2000-2500 săptămâna viitoare” a precizat ministrul.

El a spus că se poate ajunge până la 4000 de persoane testate dacă se recurge la testele rapide, dar a precizat că Italia a renunțat la aceste teste.

Ministrul Sănătății a subliniat că trebuie respectate măsurile de izolare voluntară la domiciliu, distanțare socială, respectarea normelor de igienă, evitate persoanele care prezintă semnele unei infecții respiratorii.

„Dar izolarea rămâne de bază” a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a precizat că 184 de cadre medicale sunt infectate.

„Noi în acest moment avem 1650 de paturi de ATI și la spitalele județene ne putem duce cu toate rezervele pe care le avem, spre 4000 de paturi. Aceste paturi nu sunt toate de terapie intensivă la un standard superior. Rămâne să le utilăm pe cele care nu le au cu ventilatoare și monitoare de funcții vitale” a mai declarat ministrul Sănătății.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.