Gheorghe Flutur nu îndeplinea criteriile de testare și internare stabilite de INSP. Șeful CJ a fost trecut „medic” în buletinul de analiză



Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost testat pentru coronavirus și a fost internat într-o rezervă de la Secția Chirurgie deși nu îndeplinea criteriile stabilite prin algoritmul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică. 

Președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-au fost recoltate probe în data de 22 martie 20202, pentru a fi testat pentru coronavirus. Conform Metodologiei de supraveghere a COVID-19 valabilă la 22 martie 2020, șeful PNL Suceava nu îndeplinea criteriile pentru testare.

Documentul emis de Institutul Național de Sănătate Publică (vezi facsimil) stabilește că, pentru a fi testată, o persoană trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:
„Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare
ȘI
în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:

• A avut contact apropiat cu un caz confirmat de COVID-19
SAU
• A avut istoric de călătorie internațională
Așadar, pe lângă contactul cu un caz confirmat, pentru a fi testat pacientul trebuia să prezinte cel puțin unul dintre simptomele „tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei”. Or, în numeroase declarații publice, Gheorghe Flutur a afirmat clar că nu prezintă niciun simptom.

Marți, 24 martie, Flutur a fost internat într-o rezervă a Secției Chirurgie de la Spitalul Județean Suceava. S-ar părea că nici de această dată nu au fost respectate criteriile stabilite prin „Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare”, actualizat la 23 martie 2020, formă valabilă la data internării. Conform documentului, recomandarea de internare este doar pentru pacienții simptomatici (vezi facisimil)

Pe o listă de persoane testate pentru Covid-19, în dreptul președintelui CJ Suceava apare mențiunea „medic”. Într-o adresă transmis vineri, medicul Cătălina Zorescu își asumă eroarea, arătând că documentul ar fi fost completat de o colegă care „nu îl cunoștea” pe Gheorghe Flutur.

Și în dreptul altor persoane din conducerea Consiliului Județean aflate pe lista testaților apar mențiunile „brancardier”, „ambulanțier”, iar o rudă a unei persoane din conducerea spitalului apare mențiunea „asistentă”, deși lucrează în sistemul bancar. 

Având în vedere toate dovezile prezentate, solicităm autorităților răspuns la această înrebare:

Mențiunile greșite de pe buletinele de analiză au fost făcute pentru a ocoli regulile și pentru a se face teste persoanelor care nu prezentau simptome, nu erau cadre medicale și nu avea prioritate pentru a fi testate?.


Documente:

Facsimile:

În dreptul președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, apare mențiunea „medic”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că nu prezintă niciun fel de simptome.

Medicul Cătălina Zorescu susține că Gheorghe Flutur a fost încadrat ca „personal medico-sanitar” din greșeală

Criteriile pentru persoanele care trebuie internate și persoanele care NU fac obiectul testării, adică cele care nu prezintă simptome

Definiția cazului suspect de coronavirus, conform Metodologiei valabilă din 16 martie 2020
Mai nouă Mai veche