VIDEO Dezastrul de la Spitalul Suceava. Un bărbat și-a identificat tatăl mort într-un sac și nu a știut că are Covid-19



Armata preia conducerea Spitalului Județean din Suceava, unde s-au îmbolnăvit numeroși medici și pacienți. Miercuri seară, conducerea unității, numită în urmă cu doar o săptămână, și-a dat demisia.

Joi, la ora 13:00, erau 2.738 de persoane infectate cu Covid 19, la nivel național. Dintre acestea, 600 sunt internate la Spitalul din Suceava, care funcționează doar cu o treime din personal. Acolo, 32 de oameni și-au pierdut viața, răpuși de coronavirus. Orașul și 8 comune satelit sunt în carantină.

Mai multe dricuri stau în fața morgii de la Spitalul judeţean Suceava, locul unei drame greu de imaginat. Sunt aproape 600 de pacienţi infectaţi cu Covid 19. În secţia de boli Infecţioase, tot personalul medical a fost infectat, iar în toată unitate sunt peste 200 de cadre medicale bolnave.



Numărul morţilor creşte de la o zi la alta

Gherhard Onesciuc a fost unul dintre ei. Dependent de dializă, a ajuns la spital pe 25 martie. Avea febră. I s-a făcut testul pentru coronavirus, i s-a dat antibiotic şi a fost trimis acasă. 4 zile mai târziu, situaţia s-a agravat. Pe 30 martie a fost internat în spitalul judeţean, într-o secţie în care un singur asistent medical se ocupa de peste 60 de pacienţi. Rezultatul testului încă nu ajunsese. Fiul povesteşte cu durere.

„Fiind cu masca de oxigen îi era dificil să vorbească. Am ţinut legătura cu el până la 13:20. De la 13:20 nu am mai ştiu absolut nimic”, a povestit Iohannis Onesciuc.

Seara a aflat că tatăl său a murit. A doua zi, dimineaţa, fiul s-a aşezat în fata morgii, la coadă.

„Era un număr foarte mare de decedaţi şi există un anumit procedeu de la decedat la decedat. Rândul nostru a ajuns la ora 11, moment în care am intrat la o distanţă de 3 metri, el era deja într-un sac aşezat, s-a deschis gura sacului, l-am indentificat, s-a închis sacul. L-au aşezat în sicriu”, a povestit bărbatul.



De la spital au plecat direct la cimitir.

Iohannis Onesciuc: „Am ajuns la cimitir unde groapa era săpată şi în prezenţa a 5 membri de familie l-am înmormântat. Oficial, nimeni nu a sunat de la spital, de la Direcţia de sănătate publică nu a sunat să ne confirme că tatăl meu a avut Covid. Eu am constat cauza decesului de pe acel certificat de formalizare. Acolo scrie Covid.”

După ce şi-a îngropat tatăl, fiul a tot încercat să ia legătura cu autorităţile sanitare. Încerca să anunţe că întreaga famile a fost în contact cu victima înainte de spitalizare şi este foarte posibil să fie infectaţi.

Acum două zile, o pacientă internată la Spitalul din Suceava era la capătul puterilor. Joi, situaţia s-a înrăutăţit.

„Sunt internată de joia trecută şi testul mi l-au făcut astăzi. La 7-8 zile de la internare”, a spus femeia.

Soţul internat în acelaşi salon încearcă să o ajute: „E gata. Se indusă. E gata. Nu mai poate. Încontinuu a tuşit. De când tot cer pastile, pastile, abia acum au ajuns, câteva pastile, 3 pastile să le ia ea. Da, sunt asistentele, doctori, nu am văzut doctori să fie.”

Pentru că spitalul a rămas cu doar o treime din personal, medicii sunt ajutaţi de voluntari. Carmen Lucia este din Rădăuţi. De o săptămână stă într-un hotel din oraş şi munceşte în fiecare zi în spital.



Carmen Lucia, voluntar: „Nu ştiu ce e mai greu. Cred că momentul în care tuşesc foarte tare şi nu-i poţi ajuta. Au moment de criză. Tuşele astea sunt momente de criză. Şi când îi apuca trebuie ridicaţi, sprijiniți, şi în momentul ăla şi în mine intră panica. Nu au poftă de mâncare, practic nu au miros. Nu vor să mănânce. Nu simt nevoia de a mânca. Efectiv stau şi îi conving să mănânce.”

Cu lacrimi în ochi, încă de acum câteva zile Carmen le-a cerut oamenilor să se izoleze. Mesajul ei a fost distribuit de mii de ori, dar puţini s-au conformat. Stă şi 12 ore în combinezon fără mâncare şi toaletă. Are acasă 2 copii.

Situaţia din Suceava este rezultatul deciziilor proaste care au fost luate la spitalul judeţean de fosta conducere. Nici cea numită interimar, care a renunţat ieri, nu a făcut mare lucru. Ce se întâmplă acolo trebuie să ne fie învăţătură de minte şi să nu mai acceptăm ca spitalele să fie conduse de oameni nepregătiţi, aproape toţi dependenţi politic. Conducerea spitalului a fost preluată de armată.

Joi, la Suceava a ajuns şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care i-a raportat preşedintelui situaţia.

”Din informaţiile mele în spital au ajuns 5 mii de combinezoane şi 20 de mii de măşti de protecţie, mănuşi inclusiv medicamente specifice bolnavilor covid. Toate aceste măsuri trebuie să fie puse urgent la dispoziţia personalului medical”, a spus președintele Iohannis.

Armata va dezinfecta întregul spital şi tot personalul medical va fi testat de urgenţă, iar în zilele următoare în tot oraşul se va face dezinfecţie.

Mai nouă Mai veche