Dosarul bebelușilor morți, care putea dezgropa mizeria din Spitalul Județean Suceava, nu e trimis în instanță de 4 ani

Trei bebeluși au murit infectați în 2016 în Spitalul Județean Suceava. Expertiza medico-legală s-a finalizat abia în decembrie 2019, iar procurorul și avocații au găsit ambiguități și așteaptă o nouă variantă, ceea ce va prelungi data la care procurorii ar putea trimite dosarul la judecător, scrie Libertatea.

Înainte de coronavirus au existat infecții nosocomiale. Cu mult înainte, chiar. Fiindcă în februarie s-au împlinit 4 ani de la decesul primului bebeluș cu infecție nosocomială la Spitalul din Suceava.

 Au fost trei, în 2016. Trei decese cauzate de aceeași bacterie, piocianic, la 3 nou-născuți.

Unei mame i s-a spus că de vină este igiena. Altei mame că a venit cu bacteria de acasă. Bebelușii au murit între 25 februarie și 17 august 2016. Aveau 27 ore, 13 zile și 10 zile.

Cei trei bebeluși care au murit:

  • Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore)
  • Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile)
  • Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile)



După articolele apărute în presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat. S-a stat circa 3 ani după expertiza medico-legală, considerată ultimul pas, însă dosarul s-a blocat și după asta.

Procurorul și avocații au găsit ambiguități, pentru că exprimările celor de la IML Iași erau foarte neclare, ocolite, de genul „se pare că”, „probabil” și așa mai departe.  

Așa că așteaptă un nou răspuns de la Institutul de Medicină Legală, iar dosarul nu poate fi finalizat – cu trimitere în judecată ori clasare – până atunci.

Azi, la același spital din Suceava este jale. 82 de persoane au murit deja în cel mai afectat județ din țară, iar peste 1.700 persoane au fost infectate cu COVID-19.

Totul a pornit la spitalul unde trei bebeluși au murit infectați cu aceeași bacterie, piocianic, iar autoritățile nu s-au întrebat de ce timp de 4 ani de zile.

Așa cum au încercat să mușamalizeze la noi, au ascuns și aici totul sub preș, până a explodat bomba.  

Mai nouă Mai veche