Bărbat din Suceava amendat cu 2.000 de lei pentru că s-a dus cu mașina la spălătorie: „Agentul a zis că nu-l interesează ce zice Vela”


Un bărbat din Vatra Dornei a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că şi-a dus maşina la o spălătorie din oraş. Ministrul de Interne anunţase că acest lucru este permis atunci când este necesar şi cu o declaraţie de proprie răspundere completată.

Deşi bărbatul avea declaraţia pe proprie răspundere la el, poliţistul l-a amendat, scrie Monitorul de Suceava. Chiar şi colegul de patrulă a căutat pe internet şi a aflat că deplasările cu maşina la spălătorie sunt permise, însă amenda a rămas.

„Am plecat de la domiciliu cu declaraţia pe proprie răspundere completată cu destinaţia Magazin, fiind cel mai apropiat, şi apoi o spălătorie auto Self wash din imediata apropiere. Am fost surprins la spălătorie de către un echipaj de poliție şi tratat ca un infractor. Le-am prezentat declaraţia şi actul de identitate.

Poliţistul care m-a abordat cu o tonalitate vădit agresivă şi aroganță mi-a explicat că nu am ce căuta acolo, că spălătoriile auto sunt destinate doar poliţiei, salvării şi taximetriştilor şi că doreşte să mă amendeze.

Am încercat să-i explic de precizările oficiale ale MAI, dar agentul în cauză mi-a spus că nu îl interesează ce spune Vela sau prim-ministrul sau ce scrie pe pagina oficială a MAI şi că dacă în ordonanţă nu scrie negru pe alb că ai voie la spălătorie, el mă amendează şi că scopul lui este de a aplica doar ordonanţele militare.

Colegul său între timp a căutat pe telefon textul publicat şi a încercat să i-l arate, dar acesta a rămas ferm pe poziţie. Colegul părea că nu este întru totul de acord cu acţiunile agentului cu pricina, drept urmare s-a retras în maşină”, a declarat bărbatul amendat pentru sursa citată.

În procesul verbal scrie că şoferul respectiv „a fost depistat pe strada Republicii din municipiul Vatra Dornei, la spălătoria auto..., efectuând activităţi de cosmetizare a autovehiculului, acestea nefiind prevăzute ca motive de a circula în afara locuinţei”.

Poliţiştii spun că se ajunge la astfel de situaţii pentru că prevederile care vin de la MAI se schimbă foarte des, iar agenţii care sunt mai tot timpul pe străzi nu sunt mereu la curent cu ele, mai scrie sursa citată.

Poți merge cu mașina la service și la spălătorie pe durata stării de urgență? Răspunsul autorităților
Una din întrebările cu care s-au confruntat frecvent autoritățile în ultima perioadă vine de la oameni care vor să știe dacă pot merge cu mașina în service, pot cumpăra piese auto sau pot merge cu automobilul la spălătorie. Grupul de Comunicare Strategică a dat ieri publicității încă o serie de întrebări punctuale primite de la cetățeni și răspunsul la acestea.

Pot să mă duc cu mașina la service-ul auto?

Răspuns: Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese și a reprezentanțelor auto sau a altor instituții de profil nu este interzisă prin nicio Ordonanță Militară, excepție făcând cele care își desfășoară activitatea în marile centre comerciale.

În cazul în care autoturismul prezintă o defecțiune care nu permite folosirea lui în condiții de siguranță, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanță sau alte unități de profil poate face acest lucru completând declarația pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.

În cazul achiziționării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă și un document doveditor al tranzacției (factură, procură, contract etc.)

Pot merge la spălătoria auto să îmi spăl mașina?

Răspuns: Da, sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curățarea mașinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanțelor militare. Deplasarea se poate face completând declarația pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.

Mai nouă Mai veche