Un primar din zona de carantină împarte presupuse adeverințe non-Covid sătenilor care pleacă la muncă în Germania



Zeci de persoane din comuna Pătrăuți din județul Suceava, localitate aflată în carantină, au plecat la muncă în Germania de pe Aeroportul din Cluj. Oamenii care nu aveau voie să părăsească localitatea aflată în carantină au ajuns al Cluj în baza unor adeverințe eliberate de primarul comunei. 

Adeverinţele inventate de Primăria Pătrăuţi certifică faptul că persoanele în cauză nu s-ar regăsi în bazele de date ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava ca fiind izolate la domiciliu sau în carantină instituţionalizată.

Primarul localităţii recunoaşte că a eliberat documentele pentru ca oamenii să plece la muncă în Uniunea Europeană. „Am eliberat adeverinţe pentru cei care n-au fost în carantină sau în carantină instituţionalizată. Oamenii au venit şi au solicitat. Eu nu stabilesc reguli. Eu le-am eliberat adeverinţa”, a declarat primarul comunei Pătrăuţi, Adrian Isepciuc.

Edilul a recunoscut că a eliberat aproximativ 30 de adeverințe.

„Dacă au plecat şi fără adeverinţe n-am de unde să ştiu. Când au venit la primărie ca să solicite adeverinţele nu mi-au spus că plecă la Cluj, ci că se duc în străinătate cu contract de muncă. Noi le-am eliberat şi am scris acolo că adeverinţa serveşte pentru muncă sezonieră în UE. Nici ei nu ştiau unde pleacă. Unii spuneau Olanda, alţii Germania", a declarat alesul local.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Alin Găleată, a spus că cetăţenii din Pătrăuţi, comună aflată în carantină, nu aveau voie să părească localitatea pentru a merge la muncă în străinătate. Şeful ISU Suceava, Costică Gheaţă, a arătat că primarilor nu le este permis să dea derogări de la ordonanţele militare.
Mai nouă Mai veche