Teste COVID pentru VIP-uri. „Vicele” CJ Suceava și soția s-au testat cu 5 zile înaintea medicilor: „Vreau să știu dacă-s negativ, că stau în izolare de două săptămâni”



Libertatea a consultat lista cu persoanele testate la Suceava și a descoperit că vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc, și soția s-au testat pe 19 martie. Numele lor apar pe listele DSP Suceava fără să fie trecute drept contacți, simptomatici, aflați în carantină sau izolare ori cadre medicale. Politicianul se justifică: cumnata sa, medic, a fost depistată pozitiv. Pe listă însă apare testată la patru zile după cei doi soți.

În presă au apărut, deja, o serie de nume ale unor politicieni sau obișnuiți ai sistemului care s-au testat cu prioritate, înaintea celor cu simptome sau a medicilor. Printre acestea:
  • Gheorghe Flutur, șeful CJ Suceava, testat drept cadru medical, ”dintr-o eroare”, spun cei de la Direcția de Sănătate Publică; 
  • Carolina Rîmbu, soția fostului manager de la Spitalul Județean de Urgență Suceava, Vasile Rîmbu, testată drept cadru medical; 
  • Edilul Ion Lungu și soția, ambii testați drept „primar” în dreptul coloanei care arată contactul.

Libertatea a consultat și lista cu testări de la DSP Suceava, pe care se află și vicepreședintele Consiliului Județean. Este vorba de PNL-istul Viorel Seredenciuc, care s-a testat împreună cu soția pe 19 martie 2020, cei doi fiind primii cărora li s-a luat exudat, deși nu se încadrau la nici o categorie:
  • Nu apar drept contacți; 
  • Nu sunt simptomatici, ba chiar se precizează că sunt „asimptomatici”; 
  • Nu sunt într-un centru de carantină; 
  • Nu sunt cadre medicale; 
  • Nu sunt în izolare.
Ei s-au testat cu 5 zile înainte ca Libertatea să prezinte cozile imense la care stăteau cadrele medicale de la Suceava. Marți, 24 martie, ziarul a publicat poze cu zeci de angajați de la spital care așteptau să fie testați pentru COVID-19.

Soția politicianului nu are legătură cu lumea medicală. În declarația de avere a „vicelui”, ea apare cu venituri încasate pe compania Seredenciuc Livia – Persoană Fizică Autorizată, care are ca obiect de activitate „coafură sau alte activități de înfrumusețare”.

“Nici nu știam că sunt negativ”

Libertatea l-a sunat pe Viorel Seredenciuc. Acesta a explicat că este o greșeală faptul că nu apar drept contacți, întrucât atât el, cât și soția sunt contacți direcți ai unui pacient pozitiv, cumnata, care este medic la secția de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Totuși, conform aceleiași liste a DSP Suceava, femeia a fost testată la patru zile după „vicele” și soția sa. Abia luni, în primele tranșe de cadre medicale care au fost testate, totul culminând cu cozile de a doua zi, 24 martie.

„Eu nu știu rezultatul. Deci eu nu am primit nici acum rezultatul. Îmi spuneți dumneavoastră pentru prima oară că sunt negativ. Apoi, cumnata mea lucrează la Pneumologie și a fost testată pozitiv. Am intrat în contact cu dumneaei din momentul în care și-a făcut testul. Am mers la cumpărături împreună, am stat de vorbă. Și mai ales că eram în Consiliul Județean, era normal să mi se facă testul”, a precizat Seredenciuc.

Viorel Seredenciuc, vicepreședinte CJ Suceava:
Vreau să știu și eu dacă sunt negativ, că stau în izolare de două săptămâni. E foarte bine ce-mi spuneți.

Totuși, cronologia indicată de „vicele” de la CJ nu e susținută de documente, având în vedere că ruda – medic pneumolog – a fost testată la patru zile după soții Seredenciuc. Nu rezultă din ce anchetă epidemiologică a fost testat ”vicele”.

346 și 347 sunt pozițiile ocupate de soții Seredenciuc în tabelul cronologic al testării. Cumnata – medic, depistată pozitiv, este la 676

Definiția de caz pentru testare la 19.03.2020, schimbată abia pe 23.03.2020
“Un pacient cu infecție respiratorie acută care necesita sau nu spitalizare și care în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor întrunise cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice: contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 sau istoric de călătorie în zona ROȘIE sau zona GALBENĂ cu transmitere a COVID-19.

Adina Florea, Diana Meseșan, Răzvan Luțac / Libertatea
Mai nouă Mai veche