VIDEO Întâlnire cu un urs într-o pădure din Parcul Național Călimani din cadrul Romsilva

 

Întâlnire cu Moș Martin într-o pădure din Parcul Național Călimani, într-o filmare realizată de Cristin Cireș, aflat într-o acțiune de patrulare. 

Superbul urs și colegul nostru s-au studiat de la distanță și s-au despărțit în termeni amiabili.

Urșii au un simț olfactiv extrem de dezvoltat, grație foselor nazale mari și miilor de receptori ai mirosului, având centrul mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului. În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate.

În România, unde există una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Europa, urșii trăiesc în pădurile din zona montană a lanțului carpatic.

Pădurile din Parcul National Calimani asigură habitatul sănătos pentru numeroase specii, inclusiv carnivore mari, aici având asigurate toate condițiile de liniște, hrană și adăpost. Parcul Național Călimani, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureș, Bistrița – Năsăud și #Harghita.

Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, „tampon”, se află 7.747,3 hectare.
Mai nouă Mai veche