Transport ilegal de cherestea depistat de Garda Forestieră



Garda Forestieră Suceava desfășoară cu continuitate controlul respectării regimului silvic în raport cu zonele cu risc ridicat privind transportul ilegal de material lemnos.

În urma verificărilor specifice desfășurate, în raport cu atribuțiile exercitate de către reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava, în perioada 27.07-29.07.2020, a fost reperat un posibil transport ilegal de cherestea, care la o primă evaluare prezenta elementele unui transport legal.

În cooperare cu lucrătorii din cadrul I.P.J Suceava, în data de 28.07.2020, a fost identificat transportul cu material lemnos – cherestea rășinoase cu un volum total de 49,61 mc, așa cum era înregistrat în documentele specifice care însoțeau transportul.

Prin interogarea sistemelor de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase, (SUMAL ) de către delegații Gărzii Forestiere Suceava, precum si a lucratorilor din cadrul politiei Municipiului Falticeni, s-a constatat faptul că tranportul era ilegal.

Au fost efectuate inventarieri faptice ale materialului lemnos transportat,rezultând un volum de 51,52 mc cherestea rășinoase, pentru care a fost dispusă măsura confiscării. De asemenea a fost aplicată sancțiunea contravențională de 15 000 lei emitentului avizului de însoțire în cauză.

Verificările, aflate în curs de desfășurare, vizează și legalitatea recoltării materialului lemnos precum și punerea pe piață așa cum prevede REGULAMENTUL (UE) NR. 995/2010 din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, fiind efectuate verificări și asupra locului de recoltare, proveniența materialului lemnos.

Garda Forestieră Suceava în cooperare cu Inspectoratul Județean de Poliție Suceava vor intensifica astfel de acțiuni în scopul prevenirii cât și combaterii faptelor de încălcare a regimului silvic, atât pe cuprinsul pădurii cât și pe drumurile publice.
Mai nouă Mai veche