Parlamentul „bifează” încă o autostradă pe hârtie: Autostrada Nordului

Parlamentul României „bifează” încă o autostradă pe hârtie. Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, un proiect de lege care obligă Guvernul să construiască, în termen de 4 ani de la intrarea în vigoare a iniţiativei, adică din ianuarie 2021, obiectivul de investiţii „Autostrada Nordului”.

Legea aprobă executarea obiectului de investiţii Autostrada Vama Petea - Satu Mare - Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava, denumită în continuare „Autostrada Nordului”.

„Obiectivul de investiţii Autostrada Nordului se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene. Ministerul Transporturilor este ministerul responsabil pentru coordonarea realizării obiectivului de investiţii Autostrada Nordului. Termenul de execuţie a obiectivului de investiţii Autostrada Nordului este de 4 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, mai arată proiectul adoptat de către deputaţi.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 20 martie 2019 şi marţi decizional de către deputaţi.

Actul normativ merge acum la promulgare. Prevederile legii intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021.

În 2018, Parlamentul a aprobat în mod similar o Lege privind construcţia Autostrăzii Unirii A8. Textul legislativ prevedea că în termen de 30 de zile de la promulgarea legii ar trebui să înceapă şi punerea în operă. Până în prezent, însă, lucrările propriu-zise nu au început, fiind în curs de revizuire studiul de fezabilitate.
Mai nouă Mai veche