A murit academicianul Mircea Stelian Petrescu, Doctor Honoris Causa al USV

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a academicianului Mircea Stelian PETRESCU, Doctor Honoris Causa al universității

Comunitatea academică a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a prof. univ. dr. ing. Mircea Stelian PETRESCU, membru de onoare al Academiei Române și inițiator al învățământului superior românesc din domeniul Calculatoare.

Absolvent de licență și doctorat în domeniul Electronică și Telecomunicații, prof. univ. dr. ing. Mircea Stelian PETRESCU a organizat, în 1970, Centrul de calcul al Institutului Politehnic din Bucureşti, al cărui director a fost timp de trei decenii, și a contribuit esențial la recunoașterea internațională a învățământului superior de profil, activând ca profesor invitat și cercetător la universități de prestigiu din întreaga lume.

Colaborarea de peste patru decenii cu Universitatea Californiei – Berkeley, inițiată în perioada 1969 – 1970, când a activat în cadrul acestei instituții, a oferit o oportunitate deosebită de orientare a domeniului Calculatoare din România către direcții actuale specifice revoluției industriale de tehnologii informaționale.

În anii 1990, a coordonat elaborarea strategiei naţionale de informatizare, fiind preşedinte al Comisiei Naţionale de Informatică a României.

În semn de recunoaştere a contribuţiilor ştiinţifice aduse în domeniile Calculatoare, Electronică și Telecomunicații și a sprijinului constant acordat dezvoltării învățământului superior sucevean din aceste domenii, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava i-a conferit profesorului universitar dr. ing. Mircea Stelian PETRESCU titlul de Doctor Honoris Causa, în anul 2009.

Comunitatea științifică pierde o personalitate de mare anvergură, un Om remarcabil, un adevărat prieten.
Mai nouă Mai veche