Mandate de arestare prelungite cu 30 de zile pentru 11 inculpați din dosarul șpăgilor de la Serviciul Permise Suceava. Decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă

Măsura a fost luată luni, 21 decembrie, de un magistrat de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava, la propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Pentru 11 persoane a fost prelungit mandatul de arestare preventivă cu 30 de zile, iar asupra altor trei persoane cercetate în dosarul șpăgilor de la Seviciul Permise și Înmatriculări Suceva a fost insitutuită măsura controlului judiciar.

Niciun inculpați nu a fost prezent în sala de judecată de la Tribunalul Suceava, iar audierile s-au efectuat prin sistem video, direct din arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, acolo unde persoanele în cauză se află de la finalul lunii noiembrie.

Măsura de prelungire a mandatelor de arestare a fost luată față de:

  • comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, fost șef al structurii,
  • Cristian Blîndu, Nicolae-Cezar Macoviciuc, Iulian-Florin Mihăescu, Leon-Ionuț Mihăescu și Gheorghe Ionel Perijoc, angajați ai Serviciului Permise și Înmatriculări,
  • Mihail Martin, ofițer al Direcției Generale Anticorupție, Structura Județeană Suceava,
  • Florin Bolohan, Costică Boicu, Ionică Mirăuță și Radu Popovici.
Pentru trei dintre inculpați, respectiv Paul Alexandru Butnariu, Anamaria Pascal, ambii angajați ai Serviciului Permise și Înmatriculări, și Silviu Lucian Pandelea s-a înlocuit măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

În urma perchezițiilor de la începutul lunii decembrie, anchetatorii au găsit peste 2 milioane de euro la angajații Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava.

Aproape un milion de euro ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți.

Un permis costa 5.000-7.000 de euro

Probele administrate au evidențiat crearea unei rețele de intermediere a obținerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice și a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 7.000 euro pentru un permis.

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul teritorial Suceava, gruparea a fost constituită și era condusă de comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

De asemenea, cazul lui Radu Obreja, fostul șef al Serviciului de Permise, anchetatorii au descoperit că averea sa se ridică la peste 2 milioane de euro, bani din care și-ar fi cumpărat mai multe imobile pe care le-a trecut pe numele altor persoane.
Mai nouă Mai veche