Președintele PNL, Ludovic Orban, a demisionat din funcția de prim-ministru al României

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că îşi depune mandatul de prim-ministru. El a afirmat că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un Guvern de centru-dreapta. Orban şi-a exprimat convingerea că în viitoarele negocieri PNL va fi capabil să dea premierul şi să constituide coloana vertebrală a viitorului Executiv.

Rezultatele parţiale provizorii după numărarea a aproximativ 94% din voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică relevă că PSD se menţine pe primul loc atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, fiind urmat de PNL, iar AUR are procente mai mari decât cele din exit-poll. La acest moment, Pro România şi PMP se situează sub pragul electoral de 5%.

Conform premierului demisionar, obiectivul pe care îl are este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD şi de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui Guvern.

„Pe 6 decembrie cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor. Am luat decizia astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern. România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care îşi doresc modernizarea şi dezvoltarea României. Decizia mea arată că nu mă cramponez în funcţia de premier”, a declarat Orban.

Orban, care şi-a preluat funcţia la Palatul Victoria în 4 noiembrie 209, a declarat că îşi încheie mandatul de premier, după un an şi o lună, în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii, alături de ceilalţi cetăţeni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie şi cu o criză economică fără precedent.

„Am încercat să îmi fac datoria faţă de România şi plec din funcţia de premier cu conştiinţa datoriei împlinite. Tot ce a fost omeneşte posibil, atât eu cât şi colegii mei din echipa guvernamentală, am făcut. Pe 6 decembrie românii care au participat la vot au decis componenţa viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma e acela e a fi implicat în negocierile pentru formarea unui Guvern care să ofere românilor garanţia unei direcţii corecte pentru România şi garanţia unei capacităţi de a utiliza toate resursele pe care România le va avea la dispoziţie în următorii ani”, a punctat Orban,

El aprecizat că Guvernul va fi condus, după demisia sa, de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de preşedintele României.

„Vreau să spun foarte clar, demisia mea vreau să arate un lucru limpede – nu mă cramponez de nicio funcţie. Nu pun condiţii. Pentru mine interesul României e deasupra interesului PNL şi deasupra intereselor mele personale. Am convingerea că în zilele care vor urma, negocierile vor duce cu adevărat la un Guvern care să aibă capacitatea de a face faţă provocărilor cu care ne confruntăm. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi în grelele bătălii pe care le-am dus în acest an de zile. Vreau să le transmit românilor că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile pentru oameni, a fost luată cu un singur scop şi anume acela de a apăra viaţa şi sănătatea românilor şi locurile de muncă ale românilor. Am convingerea că, în următoarele negocieri, PNL va avea capacitatea de a da un nou premier şi să realizeze coloana vertebrală pentru saltul de care are nevoie România.”, a afirmat Ludovic Orban.
Mai nouă Mai veche