Raed Arafat, despre perioada sărbătorilor de iarnă: Sfatul clar este respectarea regulilor şi limitarea la maximum a mobilităţii şi a contactului cu persoane cu care nu stăm

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, afirmă că "sfatul clar” pentru perioada Crăciunului şi a sfârşitului de an este ca oamenii să limiteze la maximum mobilitatea, dar şi contactul cu persoanele cu care nu locuiesc. El spune că măsura carantinării va fi "practicată mai departe” în acele localităţi sau zone unde indicele de infectare cu noul coronavirus rămâne ridicat.

„Din punct de vedere al sărbătorilor care urmează, sfatul clar este respectarea regulilor şi limitarea la maxim mobilităţii şi a contactului, mai ales cu persoanele care nu stăm cu ei şi nu avem contact obişnuit cu ei, tot timpul”, a afirmat Raed Arafat, duminică seară, într-o intervenţie la Antena 3.

Acesta a subliniat că măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 prevăzute în actele normative sunt în continuare în vigoare, ele fiind trecute şi în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, document din care a fost exclusă doar măsura privind funcţionarea pieţelor din spaţii închise.

Întrebat care este situaţia localităţilor din judeţul Ilfov, limitrofe Bucureştiului, unde se înregistrează în continuare indici ridicaţi de infectare cu noul coronavirus, Raed Arafat a precizat că în localităţile în care rata de infectare se menţine ridicată vor fi menţinute şi măsuri precum carantina.

„Ilfovul este o situaţie mai deosebită, pentru că este la limită cu Bucureştiul, este un pic mai greu de controlat situaţia acolo. (...) De altfel, avem localităţi care sunt de foarte mult timp sub carantină şi care nu au scăzut semnificativ şi continuă să fie sub carantină. Şi dau exemplul Constanţei aici, care este sub carantină, probabil că nu sunt implementate regulile la maxim acolo, sau o parte din populaţie nu respectă regulile, nu ştim care ar fi motivul. Iar majoritatea localităţilor care deja ies şi măsura locală sau zonală s-a dovedit a fi foarte bună în aceste localităţi şi o să practicăm mai departe, fără discuţie”, a adăugat Arafat.
Mai nouă Mai veche