Negocierile pentru noul Guvern, blocate la numele premierului. Ce pretenții are fiecare partid în parte

Negocierile între PNL, USR-PLUS şi UDMR pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi a noului Guvern au fost sistate, duminică, după numai două ore. Formaţiunile politice nu au ajuns la un acord, iar Alianţa USR PLUS a anunţat delegaţia care va participa la consultările de la Cotroceni şi se pare că-l va propune premier pe Dacian Cioloş. Delegaţia care va reprezenta Partidul Naţional Liberal la consultările de luni de la Cotroceni va fi condusă de preşedintele partidului, Ludovic Orban. Vor mai lua parte la discuţii premierul susţinut de liberali, Florin Cîţu, vicepremierul Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău. Senatorul PNL Alina Gorghiu a scris pe Facebook că anul 2021 va fi ”cu linişte politică, cu reforme, cu dialog”. La rândul lor, reprezentanţii UDMR au precizat că discuţiile s-au blocat la numele premierului.

UPDATE - PNL a anunţat componenţa delegaţiei care va participa la consultările de luni de la Coroceni. Delegaţia va fi formată din fostul prim-ministru Ludovic Orban, premierul susţinut de PNL, Florin Cîţu, vicepremierul Raluca Turcan, europarlamentarul Rareş Bogdan, deputatul Robert Sighiartău, secretar general al PNL şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu.

Cei mai mulţi dintre liberalii care vor reprezenta partidul la consultările cu preşedintele au făcut parte din echipele de negociere cu USR-PLUS şi UDMR.

Duminică, după ce aceste negocieri au eşuat, liberalii nu au făcut declaraţii. Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedüs Csilla, a precizat, într-o postare pe Facebok, că negocierile s-au blocat la numele premierului.

Şi Alianţa USR PLUS a transmis componenţa delegaţiei care va participa, luni, la negocierile de la Cotroceni. Delegaţia USR PLUS care va merge luni la Cotroceni este formată din Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă şi Cosette Chichirău. Este posibil să-l propună preşedintelui Klaus Iohannis pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedüs Csilla, a precizat, într-o postare pe Facebok, că negocierile s-au blocat la numele premierului.
”PNL şi USR PLUS îşi vor propune mâine propriii candidaţi la funcţia de prim-ministru, în discuţiile cu şeful statului”, anunţă Hegedüs Csilla.

UDMR va decide paşii de urmat într-o şedinţă a conducerii, programată luni dimineaţă.

PNL îl propune pentru funcţia de prim-ministru pe Florin Cîţu, în timp ce USR PLUS îl susţine pe Dacian Cioloş.

ŞTIRE INIŢIALĂ: "Reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR care au participat la negocierile de la Vila Lac au început să plece, duminică, după numai două ore de discuţii.

Surse politice spun că negocierile au fost sistate, pentru că cele trei formaţiuni nu au reuşit să ajungă la un consens în legătură cu conducerea Camerei Deputaţilor şi cu formarea noului guvern.

Între timp, Alianţa USR PLUS a transmis componenţa delegaţiei care va participa, luni, la negocierile de la Cotroceni şi este posibil să-l propună preşedintelui Klaus Iohannis pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier.

Delegaţia USR PLUS care va merge luni la Cotroceni este formată din Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă şi Cosette Chichirău.

De asemenea, senatorul PNL Alina Gorghiu a postat pe Facebook un mesaj care îndeamnă la susţinere şi dialog.

”Avem nevoie în continuare de încrederea şi sprijinul dumneavoastră! Vom avea un 2021 cu linişte politică, cu reforme, cu dialog! Echipa PNL este şi va fi alături de voi”, a scris Girghiu pe Facebook.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, cele trei formaţiuni nu au transmis oficial detalii despre negocieri, deşi cu o zi în urmă promiteau informaţii transmise prin comunicate de presă comune.
Mai nouă Mai veche