IPJ Suceava: Peste o sută de amenzi aplicate în minivacanța de Revelion pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2

În perioada 31 decembrie 2020 – 2 ianuarie 2021, în condițiile sărbătoririi Revelionului 2020/2021, au fost intensificate activitățile de verificare a modului de respectare a interdicțiilor impuse în condițiile stării de alertă. Pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul tip de coronavirus, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, împreună cu jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcţiei Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special, zonele aglomerate, unitățile de cazare și unitățile turistice, restaurante, pensiuni dar şi mijloacele de transport în comun, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

Astfel, în perioada 31.12.2020 – 02.01.2021 polițiștii suceveni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 151 de societăți comerciale şi peste 100 de mijloace de transport, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 151 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 38.250 lei.

Totodată, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse 3853 de persoane.

Au fost intensificate instruirile cu administratorii de unități turistice și hoteliere, fiind prezentat cadrul legal dar și sancționator în cazul nerespectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Reprezentanții tuturor unităților turistice și de cazare, precum și ai restaurantelor au fost instruiți cu privire la interdicția de organizare a evenimentelor private.

Urmare a acțiunilor preventive desfășurate nu au fost înregistrate evenimente deosebite, cazurile de încălcare alegii fiind izolate.

Au fost identificate și situații de încălcare a legii, polițiștii aplicând sancțiuni contravenționale și reinstruind cetățenii cu privire la necesitatea respectării normelor de protecție Covid19.


La 31.12.2020, orele 22.20, un echipaj din cadrul Poliției mun. Suceava în timp ce patrula pe str. Ana Ipătescu din localitate, a observat o persoană care nu respecta măsurile de protecţie individuală, respectiv, nu purta mască de protecţie astfel încât să-i acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al Ministrului Sănătăţii şi Ministrului Afacerilor Interne. Întrucât persoana respectivă nu deţinea asupra sa actul de identitate, s-a procedat la verificarea acesteia în baza de date, care a furnizat o alertă de coronavirus.
Contactat telefonic, medicul de la DSP Suceava a confirmat faptul că tânărul identificat are obligaţia de a sta în autoizolare până la data de 01.01.2021, orele 24:00.
Tânărului i s-a adus la cunoștință faptul că trebuie să respecte măsura izolării la domiciliu până la data stabilită, fiind totodată sancționat contravențional conform art. 65 lit i din Lg 55/2020 cu amendă în valoare de 1000 lei.


Tot în ajunul Revelionului, la 31.12.2020, ora 10:52, lucrătorii din cadrul SPR 9 Șcheia au fost sesizați cu privire la faptul că angajații unei societăți de curierat din localitatea Șcheia, nu poartă masca de protecție în incinta unității.
În interiorul societății a fost identificată o angajată care purta masca de protecție necorespunzător, motiv pentru care a fost sancționată contravențional.
Totodată s-a discutat cu directorul unității, ocazie cu care i s-a pus în vedere acestuia prevederile Legii 55/2020.


Măsurile impuse prin norme legale, trebuie în continuare respectate, iar perioada în care acestea rămân valabile este în strânsă legătură cu comportamentul responsabil al tuturor cetățenilor.

Deşi Sărbătorile de Iarnă ne aduc un sentiment de relaxare şi apropiere faţă de familie, prieteni și cunoscuţi, în acest an trebuie să ţinem cont de provocările deosebite aduse de această situație pandemică.

Atragem atenţia cu privire la continuarea adoptării unui comportament precaut şi vă îndemnăm să nu vă expuneţi la riscuri, să păstraţi distanțarea fizică și să purtaţi masca de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise. De asemenea, respectaţi interdicțiile cu privire la organizarea de evenimente private, iar după ora 23.00 deplasaţi-vă doar justificat.
Mai nouă Mai veche