Operațiune dificilă pentru salvarea a 28 de balene eșuate pe o plajă din Noua Zeelandă

Echipele de salvare au reuşit marţi să împingă în mare câteva zeci de balene eşuate în ajun în apropiere de Farewell Spit, cea mai lungă fâşie de nisip din lume situată la nord-vest de Insula de Sud a Noii Zeelande, au informat surse oficiale, citate de EFE.

Cel puţin 28 de balene-pilot (Globicephala melas) au fost împinse în cursul zilei în ape mai adânci, unde au putut să înoate libere, a declarat Trish Grant, responsabilă pe probleme de comunicare a Departamentului pentru Conservare (DOC).

Mamiferele marine sunt supravegheate de o echipă de salvare şi de numeroşi voluntari, pregătiţi să intervină în cazul unei noi devieri de la rutele lor de deplasare. Trish Grant a declarat că exemplarele salvate fac parte din grupul celor 49 de balene, descoperite luni dimineaţă în regiunea Farewell Spit, o limbă de nisip situată la 90 de kilometri nord de oraşul Nelson. Farewell Spit este o fâşie de nisip cu o lungime de 26 de kilometri, cu ieşire la Golden Bay.

Zona a fost scena a aproximativ zece cazuri de eşuări în grup ale balenelor-pilot în ultimii cincisprezece ani. În februarie 2017, aproape 700 dintre aceste mamifere au rămas blocate pe Farewell Spit, dintre care 250 şi-au pierdut viaţa.

Nu există o explicaţie ştiinţifică unanim acceptată pentru acest fenomen. Ipotezele existente amintesc posibilitatea prezenţei unor afecţiuni, a erorilor de orientare, a prădătorilor, a condiţiilor meteorologice extreme sau a problemelor legate de topografia anumitor zone. Altele teorii implică activitatea umană, în special perturbările generate de utilizarea sonarelor de înaltă frecvenţă.
Mai nouă Mai veche