De ce este mai periculoasă tulpina de Covid-19 din Marea Britanie. Explicațiile Ministerului Sănătății

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate dintre județele țării și există o probabilitate mare să cuprindă întreg teritoriul României în viitorul apropiat, arată Institutul Național de Sănătate Publică. Este ea mai periculoasă? Răspunsul a fost dat de către reprezentanții Ministerului Sănătății.

În România, oficial, sunt 164 de cazuri de infectare cu noua tulpină britanică de coronavirus. Denumită B.1.1.7 (VOC 202012/01), aceasta a fost descoperită pentru prima dată în decembrie 2020, în Marea Britanie.

Iar specialiștii de la Ministerul Sănătății spun că este mai periculoasă decât cea inițială. Și asta pentru că are o rată de contagiozitate mult mai mare.

Tulpina de Covid-19 din Marea Britanie se transmite mai ușor

„Din cauza faptului că s-ar putea transmite mai ușor decât alte variante, aceasta poate conduce la un număr mai ridicat de infectări. De asemenea, date preliminare din Marea Britanie sugerează că infecția cu B.1.1.7 ar putea fi asociată cu un risc crescut de spitalizare și deces. De aceea este important să respectăm în continuare regulile de distanțare și igienă pentru a împiedica răspândirea acestei tulpini a virusului”, transmis cei de la Ministerul Sănătății.

Institutul de Sănătate Publică din România a publicat pe 23 februarie o analiză epidemiologică a primelor 136 de cazuri cu varianta din Marea Britanie identificate pe teritoriul țării noastre.

Tulpina de Covid-19 din Marea Britanie s-a răspândit pe teritoriul României

Conform distribuției cazurilor pe județe, se poate observa o răspândire extinsă a noii variante pe teritoriul României.

Riscul principal al acestei noi variante rezultă din faptul că se poate transmite mai ușor, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor infectate va crește mai repede. Această tulpină poate determina apariția unui număr mai mare de persoane infectate care pot răspândi virusul și în același timp un număr mai mare de cazuri grave, solicitând și mai mult sistemul de sănătate.

În ce județe se află cele 164 de cazuri din tulpina de Covid-19 din Marea Britanie

Cele 164 de cazuri confirmate sunt distribuite astfel: București (92 de cazuri), județul Timiș (11 cazuri), județul Cluj (9 cazuri), județul Ilfov (6 cazuri), județul Suceava (8 cazuri), județul Botoșani (5 cazuri), județul Vâlcea (4 cazuri), județul Galați (4 cazuri), județul Caraș-Severin (2 cazuri), județul Argeș (2 cazuri), județul Gorj (2 cazuri), județul Covasna (9 cazuri) și din județele Giurgiu, Constanța, Mureș, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila, Bihor și Dolj (câte 1 caz).

Cazurile provin dintr-un total de 499 de secvențieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, precizează Ministerul Sănătății.
Mai nouă Mai veche