Mănăstirea Marginea a interzis lumânările aprinse la împărtășanie pentru a nu fi murdărită mocheta cu ceară. Reacția arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a fost întrebat de un enoriaș dacă are voie să meargă cu lumânarea aprinsă la împărtășanie, în condițiile în care susține că i s-a interzis acest lucru la Mănăstirea Marginea, răspunsul ierarhului încurajându-l să ignore această interdicție. 

„Sărut mâna, Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop Calinic. Nu mi se pare normal ca în biserică să mi se interzică să merg cu lumânare la Sfânta Împărtășanie, fiindcă eu de mic copil merg cu lumânarea aprinsă la Sfânta Împărtășanie. Mai concret, la Mănăstirea Marginea, părintele a zis mai întâi să nu iubim lucrurile pământești şi luxul şi mai apoi să nu mai mergem cu lumânarea la Sfânta Împărtășanie pe motiv că se murdăreşte mocheta. (....) Vă mulţumesc şi iertaţi-mă!” - acesta este mesajul care i-a fost transmis arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților. 

Răspunsul comunicat de ÎPS Calinic a fost publicat pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. 

„Stimate domnule! Mergeţi la împărtăşit, aşa cum s-a mers dintotdeauna, cu lumânarea aprinsă şi aveţi grijă să nu picure ceară pe covoare. Iar în cazul în care se va întâmpla, părintele nu trebuie să facă o dramă din asta, ci, mai degrabă, să-i mulţumească lui Dumnezeu că încă are cine da ceară pe jos. Doamne, ajută!”, a răspuns ÎPS Calinic. 

1 Comentarii

  1. Parintele Cleopa spunea ca la impartasanie e bine sa te duci cu mainile incrucisate la piept ca nu cumva din greseala sa atingi si sa versi din greseala potirul.Lumanarea aprinsa nu ajuta cu nimic .

    RăspundețiȘtergere
Mai nouă Mai veche