Minerii de la Crucea s-au blocat în subteran după ce nu au mai primit salariile de două luni

Aproximativ 160 de mineri de la exploatările de uraniu de la Crucea și Botușana ale Companiei Naționale a Uraniului (CNU) s-au blocat în subteran, nemulțumiți de faptul că nu și-au primit salariile de nu mai puțin de două luni.

Minerii s-au blocat în subteran de miercuri după-amiază, după ce inițial au început protestul la suprafață. Ei reclamă și faptul că de mai bine de un an nu și-au primit banii pentru suplimentul alimentar-antidot.

"Pentru a rezolva problemele minerilor de la Crucea și Botușana, reprezentanții sindicatelor au avut întâlniri la București cu reprezentanți din conducerea Companiei Naționale a Uraniului și Ministerului Energiei", notează sursa citată.

Singura exploatare minieră de zăcăminte de uraniu din România, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava, unde explorările au debutat în 1965, va fi închisă anul acesta, potrivit planurilor Guvernului, costurile totale de închidere, cu tot cu măsuri de protecție socială pentru mineri, fiind estimate la peste 246 milioane lei, la care se vor adăuga cheltuieli anuale de conservare și monitorizare post-închidere. În acest fel, România va pierde, cel puțin temporar, avantajul de a dispune de un ciclu nuclear complet, compus din extracție de uraniu brut, procesare și fabricare de combustibil nuclear și utilizare finală pentru producerea de energie electrică.

Mai mult, CNU în integralitatea ei va fi lichidată în perioada următoare, întrucât nu are banii necesari pentru a rambursa ajutoarele de stat de peste 178 milioane lei primite începând cu 2016 și declarate ilegale de către Comisia Europeană, societatea elaborând încă din ianuarie anul acesta un plan de lichidare.

Programul de guvernare al actualului Executiv prevede deschiderea unei noi mine de uraniu de către compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă. Primăvara trecută, acționarii Nuclearelectrica au aprobat inițierea demersurilor în vederea transferului licenței de concesiune a activității de exploatare a uraniului în perimetrul Tulgheș-Grințieș (județul Neamț) de la CNU la SNN.

De asemenea, AGA Nuclearelectrica din martie anul trecut a aprobat și declanșarea procedurilor de cumpărare de către operatorul centralei Cernavodă a activelor sucursalei Feldioara a CNU.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.