Nunți, botezuri și cununii cu peste 300 de persoane întrerupte de polițiștii suceveni în cadrul acțiunilor de prevenire a răspândirii Sars-CoV-2

IPJ Suceava anunță că în acest weekend polițiștii au intensificat acțiunile de prevenire a răspândirii SarsCov2, fiind vizate în special locațiile pretabile pentru organizarea unor evenimente private. După ce în ziua de sâmbătă au fost întrerupte trei evenimente private organizate la pensiuni și restaurante, și în cursul zilei de duminică s-a acționat în baza informațiilor și datelor obținute, fiind identificate mai multe petreceri organizate cu încălcarea Legi nr. 55/2020.

În incinta unor pensiuni sau restaurante polițiștii au identificat nunți, botezuri, cununii și alte evenimente private la care au participat în total peste 300 de persoane. Toți participanții au fost legitimați, sancționați cu măsra avertismentului sau pecuniar și au fost reisntruiți cu privire la interdicțiile impuse de lege și situația pandemică.

Organizatorii evenimentelor și administratorii locațiilor respective au fost sancționați cu amenzi de aproape 20.000 lei. De asemenea, a fost informată și Direcția de Sănătate Publică pentru dispunerea măsurilor conform competenței.

EXEMPLE: 

La 07.03.2021, patrula de pe raza S.P.R. 3 Marginea, în timp ce desfășura activități de verificare, pe linia modului de respectare a măsurilor dispuse prin instituirea stării de alertă, privind prevenirea răspândirii virusului SARS COV 2 a constatat că la un restaurant din comuna Sucevița se desfășoară un eveniment privat, respectiv un botez cu circa 40 de participanți.
În cauză a fost identificat administratorul localului, respectiv o femeie de 47 ani, din comuna Mrginea, aceasta fiind sancționată conform art. 65 lit. k din Legea 55/2020 cu amendă în cuantum de 5000 de lei, evenimentul fiind întrerupt, iar participanții îndrumaţi să părăsească incinta restaurantului.
De asemenea au fost identificaţi şi sancționați contravențional conform art. 65 lit. K și organizatorii botezului.
Participanții evenimentului au fost avertizați cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS COV 2.


Tot la data de 07.03.2021, ora 20.30, în cadrul Planului de acțiune pe linia prevenirii răspândirii Covid-19, lucrătorii Secției 15 de Poliție Rurală Vatra Dornei au efectuat verificări la locurile pretabile organizării de evenimente private de pe raza de responsabilitate.
Cu această ocazie, la o pensiune – restaurant din com. Șaru Dornei, polițiștii au constatat desfășurarea unui eveniment privat (nuntă) la care participau aproximativ 70-80 de persoane.
Astfel, evenimentul a fost oprit, toți participanții fiind dispersați, iar cei doi organizatori și administratorul localului au fost sancționați contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii 55/2020 cu amenzi în valoare totală de 4500 lei pentru organizarea, respectiv desfăşurarea unui eveniment în spaţiu închis.
La 05.03.2021, administratorul localului, respectiv un bărbat de 49 ani, din comuna Șaru Dornei, a fost instruit pe bază de proces verbal cu privire la interzicerea organizării de evenimente pe durata stării de alertă.
În cauză a fost informată și DSP Suceava pentru luarea măsurilor complementare.


La 07.03.2021, lucrătorii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, în baza unui Plan de Acțiune al Poliției mun. C-lung Moldovenesc, au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară dispuse pentru prevenirea răspândirii virusului SARS – Cov 2, pe raza comunelor Sadova, Pojorâta și Fundu Moldovei, ocazie cu care au identificat pe raza comunei Pojorâta o pensiunea turistică administrată de o femeie de 47 ani, din com. Pojorâta, în interiorul căreia se desfășura o nuntă cu circa 100 persoane.
Cu ocazia verificării, a fost identificat administratorul pensiunii care a relatat verbal faptul că ea a organizat și permis desfășurarea nunții în restaurantul pensiunii.
S-a solicitat administratorei pensiunii întreruperea evenimentului, ocazie cu care persoanele prezente au părăsit locația, lucrătorii de poliție rămânând la fața locului până la plecarea tuturor participanților.
Administratorul fusese instruit în scris anterior, în dimineața zilei de 07.03.2021, pe bază de proces-verbal cu privire la faptul că organizarea de evenimente private în spații închise este interzisă, în contextul prevenirii și combaterii infectării cu virusul COVID-19.
Femeia de 47 de ani a fost sancționată contravențional conform art. 66 lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu amendă în valoare de 7.000 lei.


La 07.03.2021, în jurul orei 21.15, lucrătorii Poliției mun. Câmpulung Moldovenesc, în urma unor date și informații obținute, s-au sesizat din oficiu cu privire la desfășurarea unui eveniment privat în incinta unui restaurant din mun. Câmpulung Moldovenesc.
Restaurantul este situat în mun. Câmpulung Moldovenesc, iar în incinta restaurantului au fost identificate 48 de persoane care participau la o masă festivă fără program artistic.
De serviciu, în calitate de ospătar, a fost identificată o femeie de 25 ani, care a declarat verbal că persoanele prezente la masa festivă nu sunt cazate în incinta hotelului restaurantului.
Având în vedere cele constatate, administratorul societății a fost sancționat contravențional cu suma de 3000 lei, evenimentul fiind întrerupt.

IPJ Suceava reamintește că organizarea de evenimente private este interzisă.

Totodată, IPJ Suceava amintește că zilnic echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului verifică modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23:00—05:00.

Circulația persoanelor este permisă în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:
  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

IPJ Suceava reamintește de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.
Mai nouă Mai veche