Buletin de presă, 14 aprilie 2021 - IPJ Suceava

12 metri cubi de material lemnos confiscați și amenzi în valoare de 17.000 lei aplicate de polițiști în doar 3 ore în cadrul unei acțiuni în trafic

La 13.04.2021, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava, Serviciul de Ordine Publică, Biroul Combaterea Delictelor Silvice au efectuat activități de control pe raza jud. Suceava, pe linia respectării prevederilor legale privind transportul materialului lemnos.

La ora 05.37, in orasul Gura-Humorului, a fost identificată in trafic autoutilitara care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducatorul auto a prezentat pentru controlul avizul din 13.04.2021 pentru cantitatea de 7,084 mc cherestea răsinoase. Intrucât existau suspiciuni cu privire la volumul de material lemnos transportat, autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 10,16 mc cherestea răsinoase, cu 3,076 mc in plus fată de volumul inscris în avizul de însotire. De ocazia verificării avizului electronic in aplicația SUMAL CONTROL, s-a stabilit faptul că operatorul economic a operat eronat in aplicația SUMAL datele aferente avizului de însoțire.
În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională aplicându-se 2 sanctiuni contravenționale a câte 3.000 lei conform art. 19, alin. (2), lit. c si art. 19, alin. (6), lit. m din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantitătii de 3,076 mc cherestea răsinoase în valoare de 1968,64 lei conform O.M. 202/2021.

La ora 06.15, in orasul Gura-Humorului, jud. Suceava, a fost identificată in trafic autoutilitara care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducătorul auto din loc. Negrileasa, jud. Suceava a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. In continuare, s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitara nu a fost generat niciun aviz de însotire a materialului lemnos in data de 13.04.2021, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 3,61 mc cherestea răsinoase.
În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională conform art. 19, alin. (1), lit. b din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantitătii de 3,61 mc cherestea răsinoase care a fost predată în custodie Ocolului Silvic Gura-Humorului.

La ora 06.45, in orasul Gura-Humorului, jud. Suceava, a fost identificată in trafic autoutilitara care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducătorul auto din loc. Mănăstirea Humorului, jud. Suceava a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. In continuare, s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitara nu a fost generat niciun aviz de însotire a materialului lemnos in data de 13.04.2021, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 5,41 mc cherestea răsinoase.
În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională cu 5.000 lei conform art. 19, alin. (1), lit. b din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantitătii de 5,41 mc cherestea răsinoase care a fost predată în custodie Ocolului Silvic Gura-Humorului.

La ora 07.30, in orasul Gura-Humorului, jud. Suceava, a fost identificată in trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducatorul auto a prezentat pentru controlul avizul din 13.04.2021 emis pentru cantitatea de 4,36 mc cherestea răsinoase. In urma inventarierii materialului lemnos transportat, nu s-au constatat neconcordanțe. Cu ocazia verificării avizului electronic in aplicația SUMAL CONTROL, s-a stabilit faptul că operatorul economic a operat eronat în aplicația informatică numărul de înmatriculare al autoutilitarei cu care s-a efectuat transportul materialului lemnos.
În cauză, s-a dispus sancționarea contraventională a unității economice cu amendă de 3.000 lei conform art. 19, alin. (6), lit. ,,m’’ din Legea 171/2010.


Agresor reținut și încarcerat de polițiști

La 11.04.2021, ora 21:17, prin apel SNUAU 112, un bărbat de 30 ani, din mun. Suceava, a sesizat faptul că în seara aceleiași zile, în jurul orei 21:00, a fost lovit de un bărbat necunoscut.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în seara zilei de 11.04.2021, în jurul orei 20:30, victima s-a deplasat la o unitate de alimentație publică situată pe str. Calea Unirii, împreună cu trei prieteni. În acel bar se afla și un bărbat pe care acesta nu-l cunoștea și care a avut o altercație cu un tânăr, care a plecat din bar. După circa 2-3 minute bărbatul a revenit și l-a lovit pe bărbatul de 30 de ani cu un obiect ascuțit.
Persoana vătămată a fost transportată și la U.P.U. Suceava, însă nu a necesitat îngrijiri medicale sau internare.
În urma primelor verificări efectuate s-a reușit identificarea persoanei bănuite de comiterea faptei în persoana unui bărbat de 57 ani, localnic.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violențe.
În urma coroborării probatoriului administrat, s-a dispus extinderea urmării penale pentru săvârşirea unei infracţiuni de „tulburarea ordinii şi liniştii publice” şi a unei infracţiuni de „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”.
În urma probatoriului administrat s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a bărbatului de 57 de ani din municipiul Suceava.
Prin ordonanţa organelor de urmărire penală din data de 13.04.2021, s-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a suspectului începând cu data de 13.04.2021 şi până la data de 14.04.2021. Bărbatul de 57 de ani a fost introdus în arestul I.P.J. Suceava.
Cercetările sunt continuate de lucrătorii din cadrul B.I.C., urmând ca la finalizarea cercetărilor dosarul să fie înaintat către unitatea de parchet competentă cu propunere de soluţie procedurală.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La 13.04.2021, în jurul orei 09.50, un bărbat de 37 de ani, din comuna Poieni Solca, se deplasa cu autoturismul pe DN2H din direcția Rădăuți-Milișăuți. Din spate, în aceeași direcție se deplasa autoturismul condus de un bărbat de 31 de ani, din mun. Suceava, urmat de autoturismul condus de o tânără de 25 de ani, din comuna Marginea. Când a ajuns la o trecere pentru pietoni, primul autoturism a oprit pentru a acorda prioritate unor pietoni angajați in traversare la fel procedând și al doilea autoturism. Conducătoarea auto de 25 de ani nu a păstrat o distanța regulamentara față de autoturismul din fața sa, intrând în coliziune frontală cu acesta, care a fost proiectat în primul autoturism. Conducătoarea auto de 25 de ani avea ca pasageră pe locul din dreapta față pe o altă femeie care în urma impactului a suferit leziuni ușoare.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest rezultatele fiind negative, după care li s-au recoltat și mostre biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”.

La 13.04.2021 în jurul orei 10.00, o femeie de 47 de ani din sat Rașca, com. Moldovița, în timp ce conducea autoturismul pe DJ176, pe raza localitații Argel, a intrat în coliziune cu un buldo-escavator condus de către un bărbat de 27 de ani din sat Rașca, com. Moldovița, ce efectua lucrări de curățare și intreținere pe acel sector de drum.
În urma coliziunii, femeia de 47 ani a suferit leziuni fiind preluată de un echipaj al ambulanţei şi transportată la Spitalul Municipal Câmpulung – Moldovenesc.
Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, după care le-a fost recoltată câte o probă biologică de sânge.
A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”.


Dosar penal la regimul rutier

La 13.04.2021, în jurul orelor 10.50, echipajul din cadrul Serviciului Rutier Suceava a oprit pentru control pe D.N.2 în localitatea Dănila o autoutilitara.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest și a rezultat valoarea de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul Judeţean Suceava, unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”.
Mai nouă Mai veche