Patru transporturi ilegale de cherestea depistate de polițiști la Gura Humorului

IPJ Suceava a anunțat că marți, 13 aprilie 2021, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului de Acţiune „Scutul Pădurii”, polițiștii Serviciului de Ordine Publică, Biroul Combaterea Delictelor Silvice, au efectuat activități de control pe linia respectării prevederilor legale privind transportul materialelor lemnoase.

Astfel, la ora 05.37, in orasul Gura Humorului, a fost identificată in trafic autoutilitara care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducatorul auto a prezentat pentru controlul avizul din 13.04.2021 emis de către SC TRANSCOM SRL, din localitatea Deia, pentru cantitatea de 7,084 mc cherestea răsinoase. Intrucât existau suspiciuni cu privire la volumul de material lemnos transportat, autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 10,16 mc cherestea răsinoase, cu 3,076 mc in plus fată de volumul inscris în avizul de însotire. Cu ocazia verificării avizului electronic in aplicația SUMAL CONTROL, s-a stabilit faptul că operatorul economic a operat eronat in aplicația SUMAL datele aferente avizului de însoțire. În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională a SC TRANSCOM SRL, aplicându-se 2 sanctiuni contravenționale în valoare de 3.000 lei conform art. 19, alin. (2), lit. c si art. 19, alin. (6), lit. m din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantitătii de 3,076 mc cherestea răsinoase în valoare de 1968,64 lei conform O.M. 202/2021.

La ora 06.15, in orasul Gura Humorului a fost identificată in trafic autoutilitara care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducătorul auto Ion S. din localitatea Negrileasa a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. In continuare, s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitara nu a fost generat nici un aviz de însotire a materialului lemnos in data de 13.04.2021, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 3,61 mc cherestea răsinoase.
În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională a soferului conform art. 19, alin. (1), lit. b din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantitătii de 3,61 mc cherestea răsinoase care a fost predată în custodie Ocolului Silvic Gura-Humorului.

La ora 06.45, in orasul Gura Humorului a fost identificată in trafic autoutilitara care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducătorul auto Nicolae V. din Mănăstirea Humorului a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. In continuare, s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitara nu a fost generat niciun aviz de însotire a materialului lemnos in data de 13.04.2021, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 5,41 mc cherestea răsinoase.
În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională cu 5.000 lei a soferului, conform art. 19, alin. (1), lit. b din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantitătii de 5,41 mc cherestea răsinoase care a fost predată în custodie Ocolului Silvic Gura-Humorului.

La ora 07.30, in orasul Gura Humorului a fost identificată in trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducatorul auto a prezentat pentru controlul avizul din 13.04.2021 emis de către SC FOREST SRL Capu Câmpului pentru cantitatea de 4,36 mc cherestea răsinoase. In urma inventarierii materialului lemnos transportat, nu s-au constatat neconcordanțe. Cu ocazia verificării avizului electronic in aplicația SUMAL CONTROL, s-a stabilit faptul că operatorul economic a operat eronat în aplicația informatică numărul de înmatriculare al autoutilitarei cu care s-a efectuat transportul materialului lemnos. În cauză, s-a dispus sancționarea contraventională a SC FOREST SRL, localitatea Capu Câmpului, judetul Suceava cu amendă de 3.000 lei conform art. 19, alin. (6), lit. ,,m’’ din Legea 171/2010.
Mai nouă Mai veche