Restaurant panoramic și birouri pentru facultățile de Silvicultură, Sport și Drept, destinația reală a clădirii pe care USV vrea să o construiască în Parcul Areni

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a comunicat de mai multe ori până acum informații contradictorii, iar unele complet false, despre clădirea pe care intenționează să o construiască în Parcul Areni din municipiul Suceava. Încercând să obțină sprijinul populației, șefii USV au declarat de mai multe ori că noua clădire va fi destinată Facultății de Medicină, dar documentele oficiale ale universității, consultate de StiriSuceava.net, arată că de fapt construcția va găzdui un restaurant panoramic și birouri pentru facultățile de Sport, Silvicultură, Drept și Administrație Publică.

Primele informații contradictorii au fost lansate de șefii USV chiar în legătură cu regimul de înălțime al clădirii. Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a solicitat oficial de la Primăria Suceava un certificat de urbanism pentru o construcție cu subsol, parter și 10 etaje, informație dezvăluită în premieră de StiriSuceava.net la începutul lunii februarie 2021.

După doar câteva zile, rectorul USV, Valentin Popa, a transmis un comunicat de presă în care spune că viitoarea clădirea „urmează să aibă maximum 8 etaje”. A doua zi, prorectorul Mihai Dimian a scris pe Facebook că va avea „cel mai probabil 4 etaje”. Acum, USV a depus un Plan Urbanistic Zonal în care cere autorizație pentru o clădire cu parter și cinci etaje. 

Ce nu au spus șefii USV este că terenul pe care vor să construiască clădirea din Parcul Areni se află integral în proprietatea Primăriei municipiului Suceava, fiind doar administrat de USV, iar pentru construirea clădirii au solicitat să mai primească în plus și alți 52 de metri pătrați de spațiu verde din parc.

Deși șefii USV susțin în mod fals că nu vor afecta spațiul verde, din documente rezultă clar că viitoarea clădire se suprapune peste spațiile verzi incluse în Registrul Spațiilor Verzi din municipiul Suceava.

O altă informație falsă vehiculată de reprezentanții USV în spațiul public ar fi aceea că viitoarea clădire din parc ar fi destinată Facultății de Medicină care ar urma să fie înființată în cadrul instituției. 

În realitate, conform documentelor USV consultate de StiriSuceava.net, clădirea va găzdui la ultimul etaj un restaurat panoramic, iar la nivelurile inferioare sunt prevăzute birouri și spații pentru Facultățile de Sport, Silvicultură, Drept și Administrație Publică.

Deși majoritatea locuitorilor municipiului Suceava se declară împotriva construirii unei clădiri în Parcul Areni, cel mai probabil clădirea va primi autorizație de construire în baza unui blat politic între partidele reprezentate în Consiliul Local și șefii USV și ai Primăriei Suceava.
Clădirea va include birouri și spații pentru facultățile de Sport, Silvicultură, Drept și Administrație Publică și pentru Departamentul de Relații Internaționale 
La ultimul etaj al clădirii va funcționa un restaurant panoramic
Clădirea se suprapune peste spațiile verzi incluse în Registrul Spațiilor Verzi al municipiului Suceava

Terenul se află în proprietatea municipiului Suceava și este doar administrat de USV
USV a solicitat concesionarea a 52 de metri pătrați aflați în proprietatea municipiului Suceava

Documentația integrală (link pentru descărcare):

Mai nouă Mai veche