A început Recensământul General Agricol în județul Suceava. Peste 43.000 de gospodării vor fi vizitate de recenzori

Avand in vedere calitatea de stat membru al Uniunii Europene si acquis-ul comunitar in domeniul statisticii agricole, Romania trebuie sa efectueze, o data la 10 ani, recensamantul general agricol.

Acesta are menirea de a realiza un tablou general al caracteristicilor structurale ale exploatatiilor agricole necesare programelor si politicilor agricole si de dezvoltare rurala.

Recensamantul General Agricol va evidentia schimbarile survenite de la runda 2010 si furnizeaza indicatori statistici pentru monitorizarea, evaluarea si fundamentarea Politicilor Agricole Comune.

In acest sens, facem precizarea faptului ca, la finele anului 2022, MADR trebuie sa definitiveze Programul National Strategic pentru perioada 2023-2027.

Incepand cu data de 10 mai si pana in data de 31 Iulie 2021, se efectueaza la nivel national, in toate unitatile administrative teritoriale din Romania, recensamantul agricol.

La recensamant sunt colectate informatii statistice privind principalele caracteristici ale exploatatiilor agricole precum:
  • Informatii generale privind exploatatia agricola
  • Modul de utilizare a terenului
  • Efectivele de animale
  • Adaposturile pentru animale
  • Gestionarea dejectiilor animaliere
  • Agricultura ecologica
  • Persoanele care au lucrat in agricultura
  • Alte activitati aducatoare de venituri
  • Masuri de dezvoltare rurala
  • Alte informatii
Elementul de noutate al desfasurarii acestui recensamant il reprezinta completarea chestionarului, si transmiterea acestuia in format electronic, intr-o platforma nationala de culegere a datelor si de asemenea, posibilitatea ca pe viitor, anumite variabile sa fie centralizate anual, pe cale administrative.

Seful exploatatiei agricole are obligatia sa furnizeze recenzorilor date si informatii corecte si complete, de asemenea sa respecte si sa nu obstructioneze activitatea personalului de recensamant din teritoriu si sa prezinte, pentru inregistrarea corecta a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil

Datele individuale inscrise in chestionarul de recensamant sunt confidential si sunt utilizate numai in scopuri statistice, codul numeric personal colectat la recensamant este criptat

Pe toata perioada de recenzare, personalul de recensamant in teritoriu se identifica prin prezentarea legitimatiei care ii atesta calitatea.

La nivelul judetului Suceava, pregatirea, organizarea, si efectuarea recensamantului se realizeaza de catre, Directia Judeteana de Statistica, Directia Agricola Judeteana, in colaborare cu structurile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Complexitatea intregii activitati este data de numarul mare de exloatatii agricole pe care le detinem la nivel national -33% din totalul numarul total de exploatatii agricole din UE (la precedentul au fost un numar de 3.600.000.000, acum se estimeaza un numar de 3.200.000.000) fata de 600.000 de mii in Franta, de exemplu.

In judetul nostru, recensamantul se deruleaza cu ajutorul unui numar de 942 recenzori/recenzori sefi, urmand sa fie recenzate un numar de peste 150.000 exploatatii agricole( al doilea judet, dupa Arges).

Pe aceasta cale multumim colegilor atat celor de la DAJ cat si celor de la Directia Judeteana de Statistica pentru implicare avand in vedere numarul mare de persoane care a fost selectat si instruit in conditii de pandemie.

Suceava avea inregistrate la APIA aferent anului 2020:


Total ExploatatiiSuprafata HAProcent %
1-5 ha34.87584.19179.61
5-30 ha8.41679.42619.21
30-100 ha52625.1391.2
peste 100 ha12033.7400.27
Total general43.806222.255100

Constituie contraventii urmatoarele fapte;
  • Obstructionarea persoanelor implicate in actiunea de recensamant in efectuarea inregistrarilor si controlul datelor ce fac obiectul acestei cercetari statistice
  • Refuzul furnizarii informatiilor prevazute in chestionarul de recensamant
  • Furnizarea de date si informatii eronate sau incomplete
Contraventiile se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 - 5.000 lei.

Se estimeaza ca primele rezultate vor fi disponibile in martie 2022 iar rezultate finale la sfarsitul anului 2022, conform calendarului European.
Mai nouă Mai veche