Fete din centrele DGASPC Suceava, obligate să se prostitueze. Șase indivizi au fost reținuți în arest pentru trafic de minori și proxenetism

În cursul zilei de 9 iunie 2021, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat 11 percheziții domiciliare pe raza județelor Suceava și Maramureș pentru destructurarea unui grup infracțional organizat cu preocupări infracționale în sfera proxenetismului și traficului de persoane. Au fost reținuți șase bărbați și au fost indisponibilizate trei autoturisme, fiind ridicate, totodată, telefoane mobile, cartele SIM dar și înscrisurii cu valoare probatorie în cauză.

Începând din luna octombrie 2020, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat cercetări sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, prevăzută și pedepsită de art.367 alin.1 și 2 Cod Penal, „trafic de minori”, prevăzută și pedepsită de art. 211 alin. 1 și alin. 2 lit. a din Codul penal și ”proxenetism”, prevăzută și pedepsită de art. 213 alin.1. Cod Penal.

În urma activităţilor investigative și de cercetare penală desfăşurate, s-a stabilit faptul că la sfârșitul anului 2020, un tânăr de 21 de ani din comuna Valea Moldovei, județuș Suceava, împreună cu un bărbat de 30 de ani din comuna Capu Câmpului, județul Suceava, și un alt bărbat de 32 de ani din comuna Valea Moldovei, au constituit un grup infracțional organizat, care a acționat în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de minori față de o persoana vătămată minoră, în vârstă de 16 ani (victima fiind asistată de către DGASPC Suceava - Centrul de Servicii Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate), în scopul exploatării acesteia prin obligarea la practicarea prostituției, prin inducere în eroare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a minorei.

În executarea aceleiași rezoluții infracționale, cei trei sunt bănuiți și de săvârșirea infracțiunii de proxenetism, față de o altă persoana vătămată (în vârstă de 18 ani care la rîndul ei a fost asistată de către DGASPC Suceava - Centrul de Servicii Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate) prin înlesnirea practicării prostituției și obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției.

Concret, membriii grupului infracțional pe care ulterior l-au sprijinit și alți șase bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 29 de ani se preocupau de racolarea unui număr cât mai mare de clienți (dispuși să achite diferite sume de bani pentru a întreține raporturi sexuale) și asigurarau transportul celor două persoane vătămate la domiciliul acestora sau în diferite unități de cazare de pe raza județelor Suceava și Maramureș, cea mai mare parte din sumele de bani rezultate fiind însuşită de către traficanți.

În vederea probării activității infracționale și tragerii la răspundere a persoanelor implicate, la data de 9 iunie 2021, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, împreună cu lucrători din cadrul S.C.C.O. Maramureș, cu sprijinul I.J.J. Suceava, Brigăzii Mobile de jandarmi Bacău, I.P.J. Suceava - S.A.S., I.P.J. Maramureș -S.A.S., sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T - Serviciul Teritorial Suceava au executat 11 percheziții domiciliare (9 pe raza jud. Suceava și 2 în jud. Maramureș), fiind puse în executare 9 mandate de aducere.

În cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate au fost ridicate în vederea cercetărilor 3 autoturisme, 10 telefoane mobile, cartele SIM, precum și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

După audierea persoanelor implicate și administrarea materialului probator s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, prevăzută și pedepsită de art.367 alin.1 și 2 Cod Penal, „trafic de minori”, prevăzută și pedepsită de art. 211 alin. 1 și alin. 2 lit. a din Codul penal și ”proxenetism”, prevăzută și pedepsită de art. 213 alin.1. Cod Penal și reținerea pe o durată de 24 de ore faţă 6 bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 32 de ani.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activități infracționale, identificării și tragerii la răspundere penală a tuturor participanților.
Mai nouă Mai veche