Elevii suceveni Dragoș Andrei Sîrghi și Maurizio Pavel reprezintă România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

Doi elevi suceveni, Maurizio Pavel şi Dragoş Andrei Sîrghi, vor reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, după ce s-au calificat în lotul naţional.

Maurizio Pavel, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ''Ştefan cel Mare'' din Suceava, a fost pregătit de profesorii Sorin Golda, la clasă, precum şi Petru Crăciun la Cercul de astronomie şi astrofizică de la Palatul Copiilor. El a obţinut medalia de aur şi trofeul ''Învingător la proba observaţională'' la categoria Seniori 2 (elevi din clasele XI-XII), având cel mai mare punctaj dintre toţi elevii la această probă.

Dragoş Andrei Sîrghi, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional ''Ştefan cel Mare'' Suceava, a fost pregătit de profesorii Carmen Amorăriţei, la clasă, şi Crăciun Petru la Cercul de astronomie şi astrofizică, obţinând medalia de aur la categoria de vârstă Seniori S1 (clasele IX-X).

La categoria Juniori, a obţinut medalie de bronz şi suceveanul David Palaghianu, elev în clasa a VI-a la Colegiul Naţional ''Ştefan cel Mare'' din Suceava, fiind pregătit la clasă de Carmen Amorăriţei şi de Petru Crăciun la Cercul de astronomie şi astrofizică.

Festivitatea de premiere a etapei naţionale a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică a Universităţii ''Ştefan cel Mare'' din Suceava a avut loc luni, 9 august 2021.

La evenimentul ce s-a desfăşurat cu prezenţă fizică, în perioada 26-29 iulie, au participat 100 de elevi dintre cei mai buni din ţară pentru trei categorii de vârstă: Juniori (elevi cl. V-VIII, respectiv cl. a IX-a, pentru elevii care nu au împlinit 15 ani la 1 ianuarie anul curent), Seniori 1 (elevi din cl. IX-X) şi Seniori 2 (elevi din cl. XI-XII).

Olimpiada a fost organizată în colaborare cu Societatea Ştiinţifică Cygnus - centru UNESCO.

Potrivit organizatorilor, elevii participanţi la această olimpiadă trebuie să aibă cunoştinţe avansate de matematică şi fizică, unele din aceste cunoştinţe fiind studiate doar în primii ani de facultate.

În urma acestei olimpiade s-au selectat elevii lotului naţional care vor reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, şi care, anul acesta, se va desfăşura la Bogota, în Columbia, în perioada 14-21 noiembrie.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.