Managerul Spitalului Județean Suceava: Niciun pacient cu COVID-19 internat nu e vaccinat complet; deschidem noi sectoare COVID

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Alexandru Calancea, a anunţat, joi, că se impune închiderea unor sectoare non-COVID şi transformarea acestora în sectoare COVID, deoarece numărul pacienţilor cu această patologie este în creştere şi face apel ca populaţia să se vaccineze, în contextul în care niciun pacient cu COVID-19 internat în prezent nu e vaccinat complet.

Acesta a precizat că, în prezent, în SJU Suceava sunt internaţi 17 pacienţi cu COVID-19, dintre care doi cu forme grave în Secţia ATI, necesitând suport ventilator.

„Situaţia îngrijorătoare constatată este că niciunul din cei 17 pacienţi internaţi nu este vaccinat cu schema completă de vaccinare. Având în vedere că numărul celor infectaţi cu această patologie este în continuă creştere, ne va obliga la deschiderea de noi sectoare COVID, prin transformarea temporară a unor sectoare non-COVID, care actualmente deservesc patologii cronice, ceea ce va conduce la limitarea capacităţii de răspuns a unităţii sanitare faţă de cazurile cronice non-COVID. În acest context, facem apel către întreaga populaţie, inclusiv către cadrele medicale, să dea dovadă de simţ civic şi responsabilitate, să se informeze cu privire la beneficiile vaccinării din surse sigure şi autorizate, şi să se vaccineze pentru aşi salva propria viaţă sau viaţa celor dragi. În condiţiile contactării, după vaccinare, a virusului, vaccinarea va conduce la o formă cel mult moderată a bolii. Ne salvăm pe noi, salvăm pe cineva drag, atât prin faptul că nu vom face forme grave de COVID-19 (mortalitate >90%), cât şi prin faptul că nu aglomerăm spitalele cu această patologie, permiţând pacienţilor cu patologii non-COVID acute sau cronice să acceseze sistemul sanitar în momentul necesar furnizării serviciilor medicale”, a explicat Calancea.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care, conform previziunilor OMS, în România vom avea şi un val 4 al acestei pandemii, acesta va putea fi numit ''valul celor neimunizaţi".

Managerul SJU Suceava consideră că, în acest context, cei imunizaţi vor face o formă cel mult moderată a bolii, care, de cele mai multe ori, poate fi tratată şi la domiciliu sub supravegherea medicului de familie.

''În acest moment, acest vaccin este singura arma împotriva SARS-CoV-2, poate nu perfectă sau ideală, dar este singura noastră opţiune, care ne oferă şanse mari de a supravieţui. În această confruntare, de aceea alegeţi să o folosiţi, decât să o ignoraţi şi să staţi lipsiţi de apărare în faţa acestui inamic cameleonic'', a transmis Calancea.
Mai nouă Mai veche