Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează Simpozionul Internațional „Dostoievski şi filonul creştin de creaţie”

Sectorul Cultural al Centrului Eparhial Suceava, organizează joi, 23 septembrie 2021, Simpozionul Internațional „Dostoievski şi filonul creştin de creaţie”. În cadrul acestei întâlniri vor fi prezentate diferite teme care îl vor avea în centru pe Feodor Mihailovici Dostoievski, unul dintre cei mai importanți scriitori ruși, anul acesta împlinindu-se 200 de ani de la naștere și 140 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București, Mikhail Davydov, va deschide lucrările Simpozionului cu studiul „Dostoievski ca un simbol al literaturii ruse în străinătate”.

Despre „Viziunea religioasă a lui Dostoievski. O recitire contemporană” va vorbi doamna conf. univ. dr. Camelia Dinu, membră a Departamentului de Filologie Rusă și Slavă, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, iar domnul prof. univ. dr. Leonte Ivanov, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman”, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va susține prelegerea intitulată „Corespondența scriitorilor ruși ca sursă pentru înțelegerea operei lui Dostoievski. Despre păcat”.

„Sindromul Dostoievski sau psihopatologia actului mistic creator” va fi lucrarea prezentată de doamna prof. dr. Emanuela Macovei din Târgu Neamț, în timp ce doamna conf. dr. hab. Ludmila Bejenaru de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman”, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași le va vorbi participanților la Simpozion despre „Testamentul literar al lui Dostoievski despre vocația profetică a lui A. S. Pușkin”.

În continuare, doamna conf. univ. dr. Marina Vraciu de la Facultatea de Litere, Departamentul de Limbi și Literaturi Străine, Colectivul de Slavistică, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va prezenta studiul „Un model (și) pentru pentru Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881): viața Sfântului Cuvios Serghie din Radonej”.

Domnul conf. univ. dr. Gabriel Mardare de la Universitatea „Vasile Alecsandri”, din Bacău cu titlul „Între Egologie şi Teologie. «Umbra» lui Dostoievski în Caietele lui Cioran”, iar despre „Dualitatea imago-ului feminin dostoievskian: între statutul decăzut și rolul purificator” va vorbi Ozana Ioana Ciobanu de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, din Suceava.
Mai nouă Mai veche