Conducerea USR PLUS a decis că moţiunea de cenzură va fi depusă luni la prima oră dacă PNL nu îl retrage pe Cîţu de la şefia Guvernului

Copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, a anunțat joi seară la Digi 24 că luni, cel mai târziu, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu va avea toate cele 117 semnăturile necesare (partidul său are doar 80 de parlamentari) și va fi depusă la parlament. “Nu există nicio colaborare cu AUR. Discuția a fost să susțină moțiunea USR PLUS. Susținerea înseamnă semnarea moțiunii”, a spus copreședintele USR PLUS.

În același timp, la România TV, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD nu va depune moțiune de cenzură, neavând certitudinea strângerii celor 234 de voturi necesare pentru doborârea guvernului, dar a precizat că parlamentarii partidului său vor vota moțiunea inițiată de USR-PLUS și AUR: “Vă spun aici în premieră. Să depună USR și AUR moțiunea, iar PSD votează și pică guvernul. Să semneze ei împreună moțiunea să o depună în Parlament și toți colegii mei, 157, vor vota”, a afirmat președintele PSD.

USR-PLUS, AUR și PSD ar avea împreună 280 de parlamentari, mult peste numărul necesar de 234 de voturi pentru căderea guvernului.

Totuși, Dan Barna a declarat că speră în continuare să nu se ajungă la un astfel de demers, dar pentru asta cei de la PNL ar trebui să îl convingă pe Florin Cîțu să demisioneze: “Vom avea mâine seară o discuție în Coaliție, unde vom încerca calea elegantă, firească în care le vom spune colegilor că o demisie elegantă, de onoare a premierului Cîțu ar putea să rezolve mult mai simplu această situație de tensiune în care, din păcate, s-a ajuns”, a declarat Barna, precizând că în cazul în care moțiunea nu trece miniștrii USR-PLUS vor demisiona în bloc iar formațiunea va ieși de la guvernare.

În cursul zilei de joi, Biroul Politic al PNL (la care președintele Ludovic Orban a refuzat să participe) a votat o rezoluție de susținere a premierului Florin Cîțu. În ședința respectivă, Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor și unul dintre cei mai influenți lideri ai PNL, l-a avertizat pe Florin Cîțu că a pus partidul în fața unui fapt împlinit și că nu are un plan pe mai departe cu coaliția și cu susținerea în parlament a guvernării.
Mai nouă Mai veche