Sărbătoarea Roadelor, cu invitați de seamnă la Solonețu Nou

Sâmbătă, 4 septembrie 2021, s-a desfășurat cea de-a XVI-a ediție a „Sărbătorii Roadelor” organizată în mod tradițional de Uniunea Polonezilor din România și parohia „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou. 

Manifestarea a început la ora 16:00 cu Sf. Liturghie la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din localitate prezidată de Excelența Sa Episcopul Wiesław Lechowicz – delegat al Conferinței Episcopale Polone pentru Pastorala Emigranților polonezi împreună cu Excelența Sa Iosif Păuleț - Episcop de Iași, pr. Ciprian Antalucă – decan de Bucovina, pr. Leszek Kryża – directorului ansamblului de ajutorare a bisericii din Est din cadrul Secretariatului Conferinței Episcopatului Poloniei, pr. subloc. Krzysztof Kuliński - Capelan al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova, pr. dr. Stanislav Cucharec – paroh la Solonețu Nou, precum și preoți din decanatul de Bucovina. În timpul liturghiei s-au sfințit pâinile, cununile și s-au oferit daruri (roade) la altarul bisericii de către comunitățiile participante.

La ediția Sărbătorii Roadelor din acest an au participat și consulul Republici Polone la București – Jarosław Szkirpan, directorul adjunct al Institului Polonez la București – Wojciech Mrozowski, consulul onorific al Republicii Polone la Brașov – Janusz Szaliński, delegația militarilor celui de-al IX-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Robert Andrzejak, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, reprezentanți ai autorităților locale și județene, prefectul județului Suceava – Iulian Cimpoeșu, reprezentanții comunei Mucharz - Polonia înfrățit cu Mănăstirea Humorului, primarul comunei Mănăstirea Humorului – Viorel Croitoru, primarul comunei Cacica - Petru Todosi, reprezentanții asociațiilor „Dom Polski” din Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Cacica, Gura Humorului, Suceava, Moara, Rădăuți, Siret, Vicșani, București, reprezentanții comunității ucrainene din Cacica și Maidan, precum și vecinii noștri români.

După Sf. Liturghie cu toții s-au îndreptat spre Casa Polonă unde au vizionat programele artistice susținute de Ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, Ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, Grupul popular de copii „Kozinianie” din comuna Mucharz, Polonia înfrățit cu Mănăstirea Humorului.

Sărbătoarea Roadelor este o sărbătoare populară de mulțumire legată de încheierea secerișului și a lucrului în câmp. Sărbătorile Roadelor contemporane sunt sărbători ale agricultorilor care mulțumesc pentru roadele adunate în timpul anului. Un element inseparabil al acestora îl constituie Sfintele Liturghii în timpul cărora se sfințesc pâinile și cununile, precum și prezentarea darurilor sub formă de roade. Din anul 2006 în cadrul Sărbătorii Roadelor fiecare localitate din România în care trăiesc polonezi prezenta un stand cu roade specifice, cu produse, preparate proprii, copturi sau feluri de mâncare care erau degustate de cei prezenți. De asemenea, aveau loc concerte și un picnic.

La fel ca anul trecut și anul acesta ediția a XVI-a a Sărbătorii Roadelor, ținând seama de împrejurările limitate, s-a putut desfășura în mod simbolic.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.