Buletin de presă, 17 octombrie 2021 - IPJ Suceava

Percheziții efectuate de polițiștii Secției de Poliție Rurală Gălănești pentru probarea activității infracționale într-o cauză de furt

La data de 16.10.2021, la nivelul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, având în vedere activitățile de cercetare penală desfășurate în cauza de furt sesizată la data de 08.10.2021 de Ocolul Silvic Marginea, prin care se reclama furtul unei cantități de 25 metri steri, lemn foc, a fost organizată o acțiune cu sprijinul unei grupe a Serviciului Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Suceava.
Astfel, în urma activităților informativ-operative executate de lucrătorii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești în perioada 08.10.2021 – 15.10.2021 s-a stabilit că din Cantonul Silvic Gălănești din cadrul Ocolului Silvic Marginea care are în administrare o zonă cu vegetație forestieră (luncă) situată pe raza comunei Gălănești, lunca râului Suceava, care aparține Primăriei Gălănești a fost sustrasă în noaptea de 07/08.10.2021 cantitatea de aproximativ 25 metri steri lemn foc (aproximativ 12,04 metri cubi) material lemnos ce era depozitat în două locații diferite respectiv în zona în care este autorizată o partidă silvică care se află în curs de exploatare. Lemnul de foc (speciile pin, frasin, salcie, anin) era fasonat, secționat la lungimea de un metru, scos și depozitat în proximitatea zonei forestiere pentru a fi comercializat către populație. În noaptea de 07/08.10.2021, persoane necunioscute, folosind un mijloc de transport au sustras din două locuri unde era depozitat material lemnos, cantitatea de cca. 25 metri steri material lemnos.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”furt calificat”, prevăzută de art. 228 alin.(1), art. 229 alin.(1) lit. b din Codul penal iar în urma investigațiilor efectuate a fost identificat microbuzul utilizat la comiterea faptei proprietatea unui bărbat din com. Horodnic de Sus, jud. Suceava, însă acesta era utilizat de un alt bărbat de 28 de ani din com. Horodnic de Sus, jud. Suceava. La solicitarea polițiștilor lși unității de parchet, Judecătoria Rădăuți a emis autorizația de efectuare a percheziției domiciliare pentru imobilul din com. Horodnic de Sus, jud. Suceava, imobil ce aparține bărbatului de 28 de ani.
În data de 16.10.2021, începând cu ora 06:00, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, cu sprijinul unei grupe de luptători SAS au pus în executare mandatul de percheziție emis de către instanță, ocazie cu care în incinta curții imobilului a fost identificat microbuzul ce a fost implicat în comiterea faptei.
Microbuzul a fost ridicat și indisponibilizat pentru cercetări fiind depus la sediul Poliției municipiului Rădăuți în baza ordonanței de ridicare și a procesului verbal de indisponibilizare întocmite cu ocazia percheziției domiciliare.
De asemenea, a fost identificată cantitatea de aproximativ 1,24 metri cubi lemn foc fag pentru care bărbatul de 28 de ani nu poseda documente de proveniență din transport, material lemnos ce a fost ridicat si transportat la Ocolul Silvic Marginea în vederea stabilirii provenienței, fiind predat în custodie.
Bărbatul de 28 de ani a fost condus la sediul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, iar în urma probatoriului administrat și a audierii în calitate de suspect în prezența apărătorului ales, s-a dispus de către polițiști măsura reținerii preventive sub aspectul comiterii infracțiunii de ”furt calificat”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 228 alin. (1), comb. cu art. 229, alin. 1, lit. b) din Codul Penal, fiind emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore.
Bărbatul de 28 de ani a fost introdus în arestul IPJ Suceava.


Sancțiuni contravenționale în valoare de 12.000 lei aplicate de polițiști în cadrul Acțiunii Scutul Pădurii

În perioada 09 – 11.10.2021, conform Planului de acțiune “Scutul Pădurii”, poliţiştii din cadrul IPJ Suceava – Serviciului Ordine Publică (SOP) – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, cu sprijinul personalului din cadrul Direcției Silvice Suceava, au acționat în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării prelucrării și comercializării materialului lemnos.
Acțiunile au fost organizate în special pe două segmente de drum utilizate preponderent pentru transportul materialului lemnos, fiind verificate 17 transporturi de material lemnos.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 12.000 lei, toate la Legea nr. 171/2010.
De asemenea, au fost confiscați 14,13 metri cubi material lemnos în valoare de 8.564 lei.


Acțiuni pentru depistarea în trafic a șoefrilor care conduc sub influența alcoolului

În acest weekend, la nivelul tuturor subunităților de poliție s-au desfășurat acțiuni pentru identificarea șoferilor care conduc sub influența băuturilor alcoolice, alcoolul la volan fiind una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave.

În cadrul activităților organizate la nivelul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au fost executate activități de control al traficului rutier, ocazie cu care la ora 12:00, echipajul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești a oprit pentru control autoturismul marca Ford Focus ce se deplasa pe raza com. Bilca pe drumul public D.J. 178 C din direcția Bilca spre com. Frătăuții Noi. La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr din com. Bilca, jud. Suceava.
Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest din dotarea Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, ocazie cu care s-a constatat că rezultatul testului efectuat a fost 1,59 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Având în vedere concentrația de 1,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, conducătorul auto a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți în vederea recoltării de probe biologice.
În cauză se efectuează cercetări cu privire la infracțiunea de ”Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe‟ faptă prev. și pedepsite de art. 336 alin. 1 din Codul penal.


La data de 16.10.2021, ora 18.09, lucrătorii Secției 8 Poliție Rurală Adâncata au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un conducător auto circulă haotic cu autoturismul pe drumul public dintre satele Fetești și Adâncata și este posibil să se afle sub influența băuturilor alcoolice.
Patrula din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, s-a deplasat pe DN 29A, pe raza satului Adâncata, unde la ora 18.20, a fost identificat autoturismul în cauză. S-a procedat la oprirea autoturismului prin folosirea semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei de poliție, iar după ce s-au prezentat și declinat calitatea lucrătorii de poliție au solicitat conducătorului auto să prezinte pentru control documentele personale și ale autoturismului. La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat de 28 ani din sat Adâncata, comuna Adâncata, județul Suceava, care s-a constatat că emana halenă alcoolică. A fost testat de mai multe ori cu aparatul etilotest fără a rezulta vreo valoare întrucât șoferul nu sufla în mod corespunzător în aparatul etilotest.
Acesta a fost condus la Spitalul Județean Suceava unde i s-au prelevat două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-au efectuat verificări în bazele de date, ocazie cu care s-a constatat că șoferul figurează cu dreptul de a conduce autovehicule suspendat.
În cauza a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, faptă prev și ped de art. 336, alin. 1 Cod Penal și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev și ped de art. 335, alin. 2 Cod Penal, urmând a fi soluționat procedural de către lucrătorii Postului de Poliție Adâncata.


Dosar penal la regimul rutier întocmit de polițiști

La 16.10.2021, ora 11:30, Poliția mun. Rădăuți a fost sesizată cu privire la faptul că pe str. Volovățului, din mun. Rădăuți, jud. Suceava s-a produs un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, conducătorul autoturismului implicat fiind sub influența băuturilor alcoolice.
La data de 16.10.2021, în jurul orei 11:20, un bărbat de 29 ani, din com. Bălcăuți, jud. Suceava, conducea autoturismul pe str. Volovățului, din mun. Rădăuți, către str. Mihai Viteazul. Fiind sub influența alocoolului, acesta a pierdut controlul asupra direcției de mers și a părăsit partea carosabilă prin partea dreaptă, acroșând cu partea din dreapta față a autoturismului colțul unui imobil, rezultând pagube materiale.
Șoferul a fost condus la sediul Poliției mun. Rădăuți, unde s-a procedat la testarea sa cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la Spitalul mun. Rădăuți unde în prezența medicului de gardă i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Efectuându-se verificări, s-a constatat faptul că șoferul nu posedă permis de conducere auto.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducere unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 336, al. 1 din Codul Penal și infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335, al. 1, din Codul Penal, cu aplicarea art. 38, al. 2 din Codul Penal, ce va fi soluționat procedural de lucrătorii Compartimentului Rutier Rădăuți.
Mai nouă Mai veche