Buletin de presă, 23 octombrie 2021 - IPJ Suceava

Material lemnos confiscat de polițiști și sancțiuni contravenționale aplicate pentru transporturi ilicite

La data de 21.10.2021, ora 23.31, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Breaza au oprit pentru control pe D.J.175, pe raza com. Fundu Moldovei, satul Colacu, o autoutilitară care transporta material lemnos neprelucrat, având direcția de deplasare com. Fundu Moldovei spre com. Breaza.
În urma verificărilor s-a stabilit faptul că ansamblul de vehicule era condus de un bărbat, domiciliat în comuna Fundu Moldovei.
În urma interogării aplicației Sumal, s-a constatat că pentru autoutilitară a fost emis aviz de transport, dar în urma vizualizării fotografiilor implementate s-a constat o neconcordanță între acestea și materialul lemnos transportat, cât și a sortimentației ce nu a putut fi justificată.
Având în vedere suspiciunile privind unele ilegalități ridicate de acest transport de material lemnos, autoutilitara în cauză a fost însoțită la sediul O.S Pojorâta – Atelierul de Producție Sadova, unde a fost indisponibilizată în vederea stabilirii provenienței.
S-a procedat la inventarierea materialului lemnos, indisponibilizat la Atelierul de Producție Sadova, rezultând 77 bucăți și o cantitate de 9,48 mc. specia mesteacăn (lemn foc) și 0,23 mc. specia molid (lemn foc).
În urma confruntării celor consemnate în avizul electronic cu cantitatea de material lemnos rezultat în urma inventarierii s-a constatat că materialul lemnos înscris în aviz nu corespunde cu cel inventariat, respectiv volum pe specii și nr. de piese.
Materialul lemnos a fost confiscat și depozitat la Atelierul de Producție Sadova, în custodia unui lucrător silvic.
Totodată s-a constatat faptul că fotografiile autoutilitarei încărcată cu material lemnos au fost implementate fără a se putea distinge/focaliza încărcătura.
S-a întocmit proces verbal pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute de art. 19 alin. (2), lit. d pct. 4 din Legea 171/2010 cu amendă în sumă de 4000 lei și de art. 19 alin. ( 2 ind.2) lit. a cu amendă în sumă de 1000 lei, iar ca măsură complementară confiscarea cantității de material lemnos.


La 22.10.2021, ora 15.25, în timp ce executau activități pe linie silvică, polițiștii din cadrul SPR 4 Gălănești au oprit pentru control o autoutilitară care circula pe DJ 178 C pe raza comunei Bilca, din direcția Vicovu de Sus–Frătăuții Noi și care transporta material lemnos. Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul autoutilitara este condusă de un bărbat de 26 ani, domiciliat în comuna Frătăuții Noi și că acesta nu posedă aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
Din acest motiv transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna unde s-a solicitat sprijinul unui inginer silvic din cadrul acestui ocol silvic pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitatea de 2.04 m.c. rășinoase de esență molid.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.


La 22.10.2021, ora 18.40, în timp ce executau activități pe linie silvică, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, pe DJ 178 C, de pe raza com. Frătăuții Noi, au depistat autoutilitară care circula pe DJ 178 C, pe direcția com. Bilca - com. Frătăuții Noi și care transporta material lemnos. Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul că autoutilitara este condusă de un bărbat de 25 ani din com. Frătăuții Noi și că acesta nu deține aviz de însoțire a materialului lemnos transportat.
Din acest motiv, transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui inginer silvic, din cadrul acestui ocol silvic, pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie, s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitatea de 2.683 m.c lemn foc molid.
Șoiferul a fost sancționat contravențional conf. Legii 171/2020 M, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia O.S.Putna.


Dosare penale la regimul rutier întocmite de polițiști

La data de 22.10.2021, orele 16:35, un echipaj de poliţie din cadrul Poliţiei Mun. Vatra Dornei, în timp ce efectua serviciul de supraveghere şi control trafic pe DC 82 – sat Sărișor, comuna Șaru Dornei, a oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat de 64 ani, din comuna Șaru Dornei, care la solicitările lucrătorilor de poliție a înmânat documentele autoturismului și cartea sa de identitate. Cu ocazia interogării bazei s-a constatat că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie.
În cauză s-a întocmit dosarul de cercetare penală începându-se urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
Cercetările sunt efectuate de către lucrătorii din cadrul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei -Compartimentul Rutier.


La data de 22.10.2021, ora 16.00, fiind în acțiune pe linie de poliție rutieră și acționând cu aparatul radar, pe raza localității Cornu Luncii, lucrătorii I.P.J. Suceava – Serviciul Rutier, au depistat în trafic pe DN 2E un autoturism care circula cu viteza de 88 km/h într-o zonă cu limită de 50 km/h.
S-a procedat la oprirea autoturismului stabilind că era condus de un bărbat de 41 ani din sat Băișești, com. Cornu Luncii. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică lucrătorii de poliție l-au testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Având în vedere rezultatul indicat de aparatul etilotest s-a procedat la conducerea celui în cauză la Spitalul Municipal Fălticeni unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” ce va fi soluționat procedural prin unitatea de parchet competentă, cercetările fiind continuate de lucrătorii I.P.J. Suceava – Serviciul Rutier.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La 22.10.2021, în jurul orelor 0730, un bărbat de 30 ani din mun. Câmpulung Moldovenesc, a condus autoturismul pe DN17, în afara localității Bucșoaia, având direcţia de deplasare Frasin către Gura Humorului şi din cauză că nu a păstrat o distanţă suficientă în mers faţă de autoturismul condus de un bărbat de 47 ani din mun. Câmpulung Moldovenesc, care circula în faţa sa, intrând în coliziune faţă-spate cu acesta.
În urma impactului a rezultat vătămarea ușoară a unei femei de 33 ani, pasager pe scaunul dreapta față în autoturismul, condus de bărbatul de 47 ani.
Cei doi conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Aceştia au fost conduşi la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului pentru a li se recolta mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”.


La 22.10.2021 ora 10.10, un tânăr de 20 de ani din sat Voievodeasa, conducea autoutilitara pe DN17A în localitatea Marginea, având direcția de deplasare dinspre com. Marginea spre Sucevița. La un moment dat a intrat în coliziune cu autoturismul condus pe aceeași direcție de o femeie de 28 ani.
În urma producerii accidentului, conducătoarea auto de 28 de ani a suferit leziuni ușoare.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest rezultatele fiind negative în ambele cazuri după care și li s-au recoltat o probă de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”.
Mai nouă Mai veche