Anchetă la Suceava după marșul pentru deschiderea școlilor la care au participat sute de copii și părinți

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a deschis o anchetă după ce, în urmă cu o săptămână, aproape 100 de elevi și părinți din comuna Bosanci, în frunte cu primarul Neculai Miron au mărșăluit zece kilometri până la Inspectoratul Școlar din municipiu, pentru a protesta împotriva funcționării online a școlilor unde rata de vaccinare este scăzută. Pe drum, s-au alăturat marșului participanți și din alte sate învecinate, astfel că în fața Inspectoratului Școlar din Suceava au ajuns circa 500 de oameni. Direcția pentru Protecția Copilului a cerut Prefecturii Suceava să verifice dacă minorii au fost expuși la situații de risc.

„Marșul pentru educație” a avut loc miercurea trecută, când aproximativ 100 de elevi și părinți din comuna suceveană Bosanci, în frunte cu primarul Neculai Miron, au plecat pe jos spre Inspectoratul Școlar din Suceava, pentru a cere deschiderea toturor școlilor, nu numai a celor unde rata de vaccinare a profesorilor depășește pragul de 60%.

Părinții s-au plâns că învățământul online nu este eficient, iar primarul Neculai Miron a vorbit despre „încălcări flagrante ale guvernanților, cu privire la principiile fundamentale ale libertății, ale democrației, încălcări care le îngrădesc copiilor dreptul la educație”.

Pe drum, manifestanților li s-au alăturat alți oameni din satele învecinate, Ipotești, Horodniceni, Udești, dar și din municipiul Suceava, astfel că în fața Inspectoratului Școlar au ajuns circa 500 de protestatari cu pancarte pe care scria „Orice act medical este un drept, nu o obligație!”, „Vrem la școală, nu vrem online”, „Corpul meu, alegerea mea”, „Deschide școlile fără condiționări!”, „O țară civilizată este o țară educată!”.

O delegație a lor a fost primită la discuții de conducerea inspectoratului. Pe lângă tema principală - deschiderea fizică a școlilor - inspectorii au atras atenția și asupra faptului că la marș au fost aduși copii și puși să meargă 10 kilometri pe jos.

Inspectorul adjunct Ioan Puiu a spus că la marș ar fi trebuit să participe doar adulții.

„Din punctul nostru de vedere, acest protest se putea face doar cu părinți, nu și cu copii. Nu pot crede, domnule primar (Neculai Miron - n.r.) că ați acceptat să aduceți copii de clasă pregătitoare kilometri întregi pe jos până aici. Veți vedea câte viroze vor face după acest protest”, a declarat adjunctul IȘJ Suceava, Ioan Puiu.

În replică, primarul Niculae Miron a spus că a luat toate măsurile pentru ca manifestarea să se desfășoare în siguranță pentru toți participanții și că a asigurat prezența Jandarmeriei, dar și apă și mâncare pentru copii, mai precizează publicația citată.

Primarul din Bosanci: „Eu nu sunt vaccinat și nici nu mă vaccinez”

Neculai Miron, primarul comunei Bosanci, a mai declarat în cadrul întâlnirii de la Inspectoratul Școlar Suceava că el nu este vaccinat și nici nu se va vaccina. Edilul susține că vaccinul este experimental.

„Eu ca primar nu sunt vaccinat și nici nu mă vaccinez. Atâta vreme cât medicii specialiști - am discutat cu ei - din localitate și din Suceava și mi-au spus că ei și familiile lor nu se vaccinează, cum putem să ne impunem nouă sau cadrelor didactice să ne vaccinăm pe ceva experimental?”

El a mai afirmat că vaccinarea urmărește interesele economice ale firmelor producătoare.

În opinia lui, care, conform propriilor afirmații, se bazează pe discuții cu medici, COVID este „o gripă severă, o gripă accentuată și poate fi tratată în mod normal, fără a cheltui miliarde pe lucruri care nu folosesc la nimic”.

Direcția pentru Protecția Copilului s-a autosesizat

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a anunțat că s-a autosesizat în privința marșului de săptămâna trecută de la Bosanci la Suceava, unde a constatat și prezența unor „copii de vârstă școlară mică”.

„Am solicitat instituțiilor competente sprijinul în sensul de a verifica dacă au fost respectate drepturile copiilor prezenți la manifestație, deoarece nu trebuie confundat dreptul copilului la liberă opinie și dreptul la exprimare, cu obligarea acestuia de a participa la un eveniment pe care nu îl înțelege pe deplin”, a transmis Georgeta Crețuleac, directoarea DGASPC Suceava. 

În plus, șefa DGASPC a cerut Prefecturii Suceava lămuriri legate de modul în care s-au verificat de organele de drept „respectarea regulilor privind desfășurarea unei manifestații în care au participat și minori” și dacă s-au primit sesizări legate de eventuale expuneri ale minorilor la situații de risc.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.