Buletin de presă, 5 noiembrie 2021 - IPJ Suceava

Dosar penal, material lemnos confiscat și vehicul în valoare de 30.000 Euro indisponibilizat pentru transport ilegal de lemn

La data de 04.11.2021, ora 15:20, patrula de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu și acționând în vederea valorificării unor informații privind transporturile ilegale de material lemnos efectuate de către operatori economici din raza de competență, au oprit în trafic pentru control pe DJ 155A, o autoutilitară ce se deplasa din direcția Râșca – Bogdănești.
Autoutilitara era condusă de către un localnic, căruia i s-au solicitat pentru control documentele personale, cele ale autoutilitarei precum și cele pentru incărcătura transportată. Acesta a înmânat documentele personale precum și cele ale autoutilitarei.
Pentru incărcătura transportată conducătorul auto a prezentat pe suport electronic avizul pentru un volum de 5,04 m3 lemn rotund brad. S-a procedat la verificarea avizului în aplicația Sumal.control rezultând faptul că acesta este valabil iar traseul GPS corespunde cu intinerariul parcurs de la locul de încărcare și până la locul opririi.
Întrucât materialul lemnos era transportat în container acoperit cu o prelată, iar din pozele încărcate în platforma electronică Sumal.2 nu se observa niciun sortiment de material lemnos, s-a solicitat conducătorului auto decopertarea încărcăturii din container.
După ferirea prelatei s-a observat că încărcătura nu era cea din aviz, lemnos sub formă de așchii, într-o cantitate mult mai mare.
În continuare s-a solicitat sprijinul Ocolului Silvic Râșca pentru inventariere materialului lemnos transportat.
În urma inventarierii efectuate de către 2 delegați din partea Ocolului Silvic Râșca s-a stabilit faptul că în container materialul lemnos transportat este sub formă de așchii sau particule din lemn Brad și Molid în volum de 11,975 mc3 iar nu lemn rotund în volum de 5,04 m3.
Materialul lemnos transportat nu beneficiază de proveniența legală dată de aviz care se referă la 5,04 m3 lemn rotund brad iar nu pentru 11,975 mc3 așchii din lemn brad și molid, astfel că materialele lemnoase transportate sunt fără proveniență legală.
În aceste condiții s-a dispus sancționarea contravențională a societății emitente avizului cu amendă în sumă de 3000 lei în temeiul art. 19 alin. 22 lit a) din Legea 171/2010 privind contravențiile silvice.
De asemenea, având în vedere volumul încărcăturii, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșiri infracțiunii de ”transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prev. de art. 68 alin. 22 din Legea 46/2008 Codul silvic.
Totodată, materialul lemnos în volum de 11,975m3, în valoare de 1.137,62 lei a fost reținut și predat în custodia Ocolului Silvic Râșca.
Autoutilitara prevăzută cu macara hidraulică și graifăr, în valoare de 30.000 euro a fost indisponibilizată.


Evenimente rutiere cercetate de poliţiști

La 04.11.2018 ora 10.22, o femeie de 31 ani, din mun. Suceava, a condus autoturismul pe str. Curtea Domnească din mun. Suceava, iar la trecerea de pietoni din zona intersecţiei cu str. Vasile Alecsandri a acroşat ușor pe un pieton de 87 ani, din mun. Suceava, jud. Suceava, angajat în traversarea străzii prin loc special amenajat, semnalizat şi marcat.
În urma accidentului pietonul a suferit leziuni ușoare.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Suceava sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „Vătămare corporală din culpă”.


La data de 04.11.2021, ora 12.59, Poliţia municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin S.N.U.A.U 112 despre faptul că pe drumul comunal Valea Bancului din comuna Coşna a avut loc un accident cu un atelaj hipo în urma căruia au rezultat două victime.
Un bărbat de 79 ani, din comuna Coşna, judeţul Suceava, a condus un atelaj hipo pe drumul comunal Valea Bancului spre comuna Coşna, fiind însoţit de o femeie de 85 ani, iar la un moment dat calul s-a speriat şi a părăsit partea carosabilă prin stânga, ajungând în şanţ, aruncându-i pe cei doi din atelaj, moment în care bărbatul de 79 de ani s-a lovit cu capul de un arbore.
În urma accidentului, a rezultat decesul bărbatului de 79 de ani şi rănirea femeii de 85 de ani, care a fost transportată la Spitalul municipal Vatra Dornei, pentru a i se acorda îngrijiri medicale.
S-a întocmit dosar de cercetare penală faţă de faptele de ,,Uciderea din culpă” şi „Vătămarea corporală din culpă”.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 14.11.2021, în jurul orei 18:50, un bărbat în vârstă de 38 ani, din comuna Fundu Moldovei, jud Suceava, a condus autoturismul pe DJ 175 comuna Fundu Moldovei, având direcţia de deplasare dinspre comuna Breaza spre comuna Pojorâta cu viteză peste limita legală, fapt pentru care s-a procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire, conducătorul auto conformându-se.
Cu ocazia controlului efectuat dar și din discuțiilor purtate cu conducătorul autoturismului s-a constatat faptul că acesta emană halenă alcoolică, sens în care i s-a solicitat să se supună unei testări cu aparatul alcooltest, acesta fiind de acord.
În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o concentrație alcoolică de 0.50 mg/l alcool pur în aerul expirat.
După aceasta șoferul a fost condus la spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de: ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe", faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.


La data de 04.11.2021, ora 20:02, ofițerul de serviciu din cadrul Poliției mun. Fălticeni, a fost sesizat telefonic despre faptul că pe str. Republicii, pe raza localității Fălticeni, o autoutilitară este condusă de un șofer beat.
La ora 20:05, autoutilitara în cauză a fost oprită de un echipaj de poliție rutieră din cadrul Poliției mun. Fălticeni în intersecția străzilor N. Beldiceanu cu 1 Mai.
La volanul autoutilitarei a fost identificat un bărbat de 44 ani din mun. Fălticeni, jud. Suceava, care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,12 MG/L alcool în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul mun. Fălticeni, unde i-au fost prelevate mostre de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. de art. 336 alin. 1 din Cod Penal.


La data de 04.11.2020, ora 23:30 patrula de poliție din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Mălini, în timp ce se afla pe DJ 209A în sat/com. Mălini, a oprit pentru control un autoturism la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 32 ani din sat Slatina, com. Slatina jud. Suceava.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul testului fiind de 0.77 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a nivelului alcoolemiei în sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Mai nouă Mai veche