Lege propusă de un constructor sucevean: „Fără țepari la licitații de autostrăzi!”

Statul român ar trebui să interzică participarea la licitațiile pentru marile proiecte de infrastructură a constructorilor care au datorii către subcontractori, este de părere un antreprenor din județul Suceava. În acest sens, el propune inițierea unei legi pentru protejarea subcontractorilor.

„Ar trebui o lege care să protejeze subcontractorii. Așa cum cer certificat fiscal zero la licitații, să le ceară să fie făcute toate plățile către subcontractori”, a declarat Vasile Grigorean, reprezentant al firmei Baxcom, citat de Economica.net.

Firma sa este implicată în mai multe proiecte de autostradă și cale ferată, la construcția de poduri.

Alături de alți subcontractori români, reprezentantul Baxcom atrage atenția asupra riscului mare de neplată din domeniul construcției de autostrăzi. Asta deși Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este „la zi” cu plata facturilor către antreprenorii generali, conform datelor din Registrul Operațiunilor Generatoare de Obligații de Plată (ROGOP).

Dar, din cauză că antreprenorii generali nu plătesc la timp subcontractorii, deseori se întrerupe activitatea pe șantiere. Prin urmare, tronsoane de autostradă care ar trebui construite în doi – trei ani nu sunt gata nici după cinci ani.

Rămâne de văzut dacă vor fi luate măsuri legislative pentru întreruperea acestui cerc vicios care afectează un domeniu esențial dezvoltării economice a României.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.