O femeie a încercat să-și scape iubitul de pușcărie și a declarat că ea ar fi provocat un accident, la Frătăuții Vechi. Individul era deja trimis în judecată într-un alt dosar, după ce a fost prins beat la volan

Joi, 28 octombrie 2021, în jurul orei 19:45, patrula de siguranță publică din cadrul Secției de Poliție Rurală Gălănești a fost sesizată prin 112 despre faptul că pe raza localității Frătăuții Vechi un conducător auto a părăsit partea carosabilă și a avariat autoturismul Opel Astra după care a părăsit locul accidentului fără a anunța organele de poliție. Cu ocazia deplasării la fața locului lucrătorii de poliție au identificat autoturismul avariat, însă nu au putut identifica conducătorul auto, autoturismul fiind înmatriculat pe o persoană din localitate și ulterior vândut succesiv către mai multe persoane.

Vineri, 29 octombrie 2021, în jurul orei 11:00, la sediul Secției de Poliție Rurală Gălănești s-a prezentat Niculina C., din Frătăuții Vechi, care a solicitat eliberarea unei autorizații de reparație, declarând în acest sens pe formular tip „Declarație de tamponare”, faptul că la data de 28 octombrie 2021, în jurul orelor 20.30, în timp ce se deplasa cu autoturismul marca Opel Astra, pe DJ 178C, în Frătăuții Vechi către Peco, imediat după ce a făcut o curbă la dreapta în centrul comunei a observat pe carosabil un câine pe care a încercat să îl evite, a tras de volan dreapta, a acroșat podețul unei locuințe și a intrat în șanțul din partea dreaptă, avariind mașina într-un pom. Femeia a menționat în cuprinsul formularul tip faptul că la momentul evenimentului era singură în autoturism și nu a suferit leziuni.

Având suspiciuni cu privire la modul de comiterii al accidentului rutier, cu privire la data și ora comiterii, precum și cu privire la conducătorul auto care era la volanul autoturismului implicat în accident, lucrătorii de poliție s-au deplasat la locul indicat, respectiv pe partea dreapta a DJ 178C din Frătăuții Vechi, loc în care a fost identificat autoturismul Opel Astra, de culoare alb, care se afla în afara părții carosabile a DJ 178C, cu fața în șanț. Autoturismul prezenta avarii în partea din față, iar parbrizul era crăpat în zona centrală. A fost efectuată cercetarea la fața locului, fiind ridicate probe destinate analizei genetice. De asemenea, au fost ridicate de la fața locului o mască de unică folosință de culoare albastră, cu urme de substanță de culoare brun-roșcat cu aspect de sânge.

În cadrul verificărilor efectuate s-a constatat faptul că joi, 28 ocombrie 2021, în jurul orelor 19.45, a fost făcută a făcut o sesizare prin intermediul 112, având conținutul „șofer intrat în șanț, posibil sub influența băuturilor alcoolice”.

Conform fișei de intervenție la eveniment întocmită de lucrătorii de poliție aflați în serviciul de patrulare a rezultat că în sesizarea la 112 se făcea referire la autoturismul marca Opel Astra de culoare alb, iar cu ocazia intervenției la locul evenimentului a fost identificat doar autoturismul, iar apelantul a declarat verbal faptul că șoferul autoturismului era un bărbat pe care nu îl cunoaște și care a suferit o leziune în urma tamponării și că acesta părea a fi sub influența băuturilor alcoolice, motiv pentru care ar fi fugit de la fața locului înainte de sosirea lucrătorilor de poliție.

În completarea verificărilor efectuate, precum și în baza informațiilor obținute, lucrătorii de poliție au procedat la identificarea la domiciliu a lui Ioan B., din Frătăuții Vechi, concubinul Niculinei C., acesta prezentând leziuni la nivelul capului și emanând halenă alcoolică, motiv pentru care a fost condus la sediul secției pentru cercetări.

Fiind efectuate verificări în bazele de date ale Poliției Române, s-a constatat faptul că bărbatul în vârstă de 41 de ani figurează cu dreptul de a conduce suspendat ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni la regimul rutier, acesta fiind trimis în judecată în cursul lunii decembrie 2020, sub aspectul comiterii infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”. 

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest din dotarea Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, rezultatul testului fiind de 0,12 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți, ocazie cu care i-au fost prelevate două mostre biologice de sânge. 

Tot la data de 29 octombrie 2021, bărbatul a fost condus la Cabinetul de Medicină Legală Rădăuți, iar în baza ordonanței de examinare emisă de către organul de cercetare penală al poliției judiciare a fost examinat medico-legal de către medicul specialist. Cu această ocazie au fost stabilite următoarele constatări preliminare: bărbatul „prezintă excoriații și plăgi parietale stăngi, leziuni de violență care s-au putut produce prin lovire cu sau de corpuri dure, în condițiile datelor de anchetă, fără a se putea preciza cu certitudine modalitatea de producere. Din punct de vedere medico-legal nu se exclude producerea lor în condițiile unui accident rutier, (posibil prin lovire de părți avariate de mașină)”.

Vineri, 29 octombrie 2021, Ioan B. a fost audiat în calitate de suspect, ocazie cu care a negat fapta comisă, a declarat că nu a condus autoturismul și nu a fost implicat în accidentul rutier și că doar concubina sa este cea care a condus autoturismul și a fost implicată în accident.

Declarația bărbatului a fost confirmată de Niculina C., astfel încât cercetările au fost continuate de lucrătorii de poliție sub aspectul comiterii infracțiunilor de „Conducerea unui vehicul pe drumurile publice având exercițiul dreptului de a conduce suspendat” și cu privire la comiterea infracțiunii de „fals în declarații”.

În perioada 30-31 octombrie 2021 au fost efectuate cercetări, sens în care au fost identificați și audiați trei martori, stabilindu-se cu exactitate că autoturismul a fost condus de Ioan B. în momentul producerii accidentului.

Luni, Ioan B. a fost audiat în calitate de inculpat sub aspectul comiterii infracțiunii de „Conducerea unui vehicul pe drumurile publice având exercițiul dreptului de a conduce suspendat”, iar începând cu ora 14:10 față de acesta s-a luat măsura reținerii preventive pentru o perioadă de 24 ore, urmând ca la data de 2 noiembrie 2021 să fie prezentat procurorului de caz cu propunerea luării măsurii controlului judiciar. Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, în prezența apărătorului ales, acesta a recunoscut fapta comisă și a indicat că el a condus autoturismul și a fost implicat în accidentul rutier sesizat în data de 28 octombrie 2021, ora 19:45.

Bărbatul a fost introdus în arestul IPJ Suceava.
Mai nouă Mai veche